Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

І ось нарешті настав цей довгожданий день — неділя 26 березня — день виборів до Верховної Ради України та місцевих рад усіх рівнів і міських та сільських голів.

Нагадаю, що у цей день в Україні уперше голосування на всіх рівнях проходило виключно за партійними списками. А списків виявилося аж 45, тож виборчі бюлетені, до яких вносилась перша п’ятірка кожного списку, нагадували весільні рушники — від найдовшого по виборах до Верховної Ради, трохи коротшого по виборах до обласної ради, ще коротшого по виборах до міської ради (або районної для сільських районів), майже такої ж довжини по виборах до районної у місті (або сільської ради у селі) і найкоротшого по виборах міського (або сільського) голови.

Зменшення довжини бюлетенів до місцевих рад було обумовлене тим, що не усі політичні сили із числа тих, що пішли на вибори до парламенту, вирішили претендувати і на місця у місцевих радах.

За кілька днів до виборів моя дружина Таня зайшла на виборчу дільницю і перевірила правильність внесення паспортних даних членів нашої сім’ї у виборчому списку. І недаремно — її по-батькові записали Миколаївна замість Никифорівна. Тож на її вимогу довелось члену виборчої комісії внести правку. І так міг зробити будь-який громадянин України, який зацікавлений був у тому, щоб його голос було враховано. А тому я особисто не визнаю звинувачень з боку російських спостерігачів і представників тих сил, які набрали мало голосів виборців, що, мовляв, українська влада не забезпечила достовірності виборчих списків, в яких у день виборів декого із бажаючих проголосувати не виявилось, або ж його прізвище чи адреса виявилися переплутаними, що не дало змоги їм проголосувати.

Розуміючи, що в середині дня на виборчій дільниці будуть черги, ми з дружиною прийшли на виборчу дільницю через півгодини після її відкриття. Без черги отримали бюлетені і без черги пройшли у кабіни для таємного голосування. Але старший син Віталій, який прийшов голосувати в середині дня, уже біля години вистояв спочатку у черзі за отриманням бюлетенів, а потім і до кабіни. Півгодини відстояв у черзі, щоб проголосувати, і молодший син Олександр, який голосував на іншій виборчій дільниці.

Але, що цікаво, ні на наших п’яти університетських виборчих дільницях, ні біля тих двох дільниць на моїй вулиці, повз які я після 21-ї години повертався додому, я уже нікого не побачив. Це знову ж таки спростовує заяви російських спостерігачів і опозиції про те, що багатьом бажаючим не вдалося проголосувати із-за черг на дільницях. Тим паче, що на дільницях о 22 годині, перед закриттям, усіх бажаючих проголосувати запустили в приміщення і дали можливість кожному віддати свій голос.

На університетських дільницях голосування пройшло спокійно, без будь-яких ексцесів. Був, правда, мені телефонний дзвінок десь о 15-й годині від виконувача обов’язків Вінницького міського голови Володимира Гройсмана про те, що до нього поступила інформація про наявність на 9-му поверсі 4-го гуртожитку у коридорі групи студентів, які чекають представника опозиційної політичної сили, котрий пообіцяв їм заплатити за те, що вони візьмуть бюлетені і принесуть їх на цей поверх та перед очима замовника заповнять і потім віднесуть назад на дільницю і вкинуть у скриньку.

Я негайно поїхав до 4-го гуртожитку, де одночасно зі мною з’явилась з відеокамерою журналістка з Вінницького обласного телебачення. Давши їй в якості поводиря заступника проректора з виховної роботи Миколу Прищака, я дозволив пропустити її в 4-й гуртожиток. Як доповів мені потім Прищак, журналістка походила по кімнатах 9-го поверху, розпитуючи, що тут було за зібрання, але пішла, так і не зачепившись за сенсацію. Зі слів студентів, хлопці в коридорі збирались, аби йти на дільницю, і обмінювались думками про те, які бувають під час голосування махінації, у тому числі згадували і про купівлю голосів. Людина ж, яка проінформувала Гройсмана, чи когось іншого, який уже проінформував Гройсмана, спрацювала за принципом: «Чув дзвін, та не знаю звідки він!» Але, можливо, що інформатор Гройсмана навіть був у цій групі, і від просторікування товаришів його осяяла думка, що, проінформувавши про ці розмови, як намір, він у такий спосіб може вислужитись перед кандидатом у мери міста.

А увечері вся країна принишкла біля телевізорів, чекаючи результатів екзит-полу, який проводили під час виборів сумісно три найавторитетніші соціологічні інституції України. За результатами цього екзит-полу, отриманими опитуванням на виході з виборчих дільниць 20 тисяч виборців, виявилося, що до парламенту увійдуть лише 5 політичних блоків, набравши відповідно: Партія регіонів Віктора Януковича — 31 % голосів виборців, блок Юлії Тимошенко — 23,9 %, блок «Наша Україна» — 15,5 %, соціалісти Олександра Мороза — 5,4 % і комуністи Петра Симоненка — 3,3 %.

Не увійдуть до парламенту на думку соціологів, не подолавши трьохпроцентний бар’єр, але набравши більше 1 % голосів виборців — блок Наталії Вітренко, якому прогнозують лише 2,9 %, блок Володимира Литвина — 2,7 %, блок «Віче» — 2,1 %, блок Костенка-Плюща — 1,8 %, блок «Пора-ПРП» Віталія Кличка — 1,5 %, блок «Не ТАК!» Леоніда Кравчука — 1,2 %. Усі інші політичні сили, на думку соціологів, наберуть менше 1 %.

Після підрахунку голосів у ЦВК в постскриптумі до цього розділу я вкажу дійсний розподіл голосів виборців, що дасть можливість кожному із нас отримати відповідь на запитання: «То, чи є соціологія наукою, результатам якої можна довіряти, чи ні?»

Постскриптум 1: 31 березня, отримавши по лініях зв’язку повну інформацію про результати виборів з усіх 225 територіальних виборчих дільниць та з закордонного виборчого округу, ЦВК оголосила попередній варіант майбутньої розстановки політичних сил у Верховній Раді України. І виявилось, що до українського парламенту увійдуть лише 5 політичних сил, а саме: Партія регіонів Віктора Януковича, яка набрала 8144485 або 32,12 % голосів виборців, що гарантує їй з врахуванням бонусів за рахунок партій і блоків, що не подолали трьохпроцентний бар’єр, 186 депутатських мандатів; блок Юлії Тимошенко, який набрав 5648345 або 22,27 % голосів виборців, що гарантує йому 129 депутатських мандатів; блок «Наша Україна», пов’язаний з іменем Віктора Ющенка, який набрав 3536459 або 13,94 % голосів виборців, що гарантує йому 81 депутатський мандат; соціалісти Олександра Мороза, які набрали 1439624 або 5,67 %, що гарантує їм 33 депутатські мандати, і комуністи Петра Симоненка, які набрали 928501 або 3,66 %, що гарантує їм 21 депутатський мандат.

Не подолали трьохпроцентний бар’єр, а тому не попадуть до Верховної Ради України усі інші політичні сили, із яких найменше недобрали блок Наталії Вітренко (743125 або 2,93 % голосів виборців) та блок Литвина (618060 або 2,44 % голосів виборців).

Переступили поріг одного проценту, але не добрали до двох процентів, блок Костенка — Плюща (475636 або 1,87 % голосів виборців), партія «Віче» Богословської (443559 або 1,74 % голосів виборців), блок «Пора-ПРП» Віталія Кличка (372931 або 1,47 % голосів виборців) та блок «Не ТАК!» Леоніда Кравчука (256836 або 1,01 % голосів виборців).

Наступні 4 місця в діапазоні від 0,49 % до 0,96 % посіли, партія «Відродження» покійного міністра транспорту Георгія Кирпи (0,96 %), блок Юрія Кармазина (0,65 %), партія зелених Віталія Кононова (0,54 %) та блок НДП Людмили Супрун (0,49 %).

20-е місце з результатом 0,31 % посів блок Павла Лазаренка, 21-е місце з результатом 0,23 % — партія НЕРУ («Промінвестбанку»), 22-е місце з результатом 0,20 % — блок «За СОЮЗ», 25-е місце з результатом 0,13 % — партія «Третя сила», 27-е місце з результатом 0,12 % — партія політики Путіна, 30-е місце з результатом 0,11 % — партія патріотичних сил України Олександра Зінченка, 31-е місце з результатом 0,10 % — Українська консервативна партія президента МАУП Георгія Щокіна, 32-е місце з результатом 0,09 % — партія Трудова Україна, 38-е місце з результатом 0,06 % — УНА, останнє 45-е місце з результатом 0,02 % — партія «Вперед, Україно!»

Порівнюючи отримані попередні електронні результати голосування першої десятки політичних сил з результатами екзит-полу соціологів, переконуємось, що за умови відповідального і чесного ставлення соціологів до своїх обов’язків їхнім оцінкам вірити в якості прогнозних можна.

А оцінюючи отримані результати, особливо з числа тих, що менше 3 %, приходимо до висновку, що дехто з політиків, особливо з числа тих, у яких була можливість безплатно виступати з трибуни Верховної Ради України або за гроші виступати на радіо «Ера» чи популярних каналах телебачення, переоцінили свою популярність в народі — нічим іншим те, що вони, давши якомусь політичному блоку своє ім’я, пішли в самостійне плавання в електоральному морі і потерпіли катастрофу, пояснити не можна.

Постскриптум 2: Наталія Вітренко після оголошення попередніх результатів виборів вивела на площу перед ЦВК у Києві своїх прихильників і встановила намети, заявивши, що у її блоку під час підрахунків на дільницях украдено голоси виборців, а тому вони не підуть з площі, поки не буде прийняте рішення перерахувати усі голоси повторно. А чотири політичні сили, які не подолали трьохпроцентний бар’єр — блок НДП, блок Наталії Вітренко, блок Литвина і блок «Пора-ПРП»- виступили з вимогою до Верховної Ради прийняти постанову про перерахунок голосів на всіх виборчих дільницях.

Незважаючи на моє не сприйняття Наталії Вітренко, з цією її та її товаришів по програшу виборів вимогою я згоден — дійсно, треба перерахувати голоси — хоча б заради того, щоб виявити усіх, хто фальшував під час підрахунків, і покарати їх, аби у майбутньому уже нікому з тих, хто працюватиме на виборчих дільницях, ніколи не захотілось би займатись такими речами під час виборів ні з ідейних причин, ні за гроші.

До речі, ідею перерахування голосів виборців підтримує і Президент України Віктор Ющенко. Однак її категорично не підтримує Голова ЦВК Ярослав Давидович — він готовий перераховувати голоси лише по тих виборчих дільницях, по яких результати підрахунку будуть визнані не дійсними в судовому порядку.

Постскриптум 3: споглядаючи увечері 31 березня передачу Савіка Шустера «Свобода слова» на ICTV, яка безумовно в передвиборчий період стала найбільш популярною в середовищі інтелігенції України, я нарешті зрозумів, кого мені зовнішністю нагадує Наталія Вітренко — Карлсона, який у відомому мультфільмі прилітає за допомогою свого моторчика в гості до Малиша. І зачіска така ж, і конфігурація обличчя! І на мій погляд, погані у неї іміджмейкери, якщо вони цього не помітили, і не порадили їй змінити зачіску, адже для лідера політичного блоку така схожість не на користь.

Постскриптум 4: на засіданні Верховної Ради України у вівторок парламентарі не підтримали пропозицію народного депутата Юрія Кармазиіна стосовно прийняття постанови про перерахунок голосів виборців.

За пропозицію Кармазіна проголосували лише 198 народних депутатів при необхідних для її затвердження 226. Підтримали Юрія Кармазина лише ті народні депутати, які ходили на вибори 26 березня у списках політичних сил, що не подолали трьохпроцентний бар’єр, а також комуністи, які хотіли б узагалі визнати вибори недійсними. І це не дивно, оскільки в майбутньому парламенті комуністи матимуть лише 21 мандат, що свідчитиме про втрату за 10 років діяльності 100 депутатських мандатів у парламенті.

Проти перерахунку голосів виборців проголосували крім комуністів усі народні депутати, які пройшли до складу нового парламенту у списках політичних сил, що подолали трьохпроцентний бар’єр

На цьому ж засіданні Верховної Ради України народні депутати 298 голосами прийняли закон про скасування депутатської недоторканості депутатів місцевих рад — і селищних, і міських, і районних, і обласних, і Кримської автономії. Після підписання президентом держави цього закону правоохоронні органи зможуть поновити кримінальні справи стосовно тих порушників закону, які намагались заховатись від відповідальності за депутатські мандати у місцевих радах. Згідно з інформацією міністра МВС Юрія Луценка таких може виявитись у країні більше тисячі.

Постскриптум 5: зі 100 мандатів депутатів Вінницької обласної ради 44 мандати отримав блок Юлії Тимошенко, 23 мандати — блок «Наша Україна», 15 мандатів — соціалісти, 7 мандатів — Партія регіонів, 7 мандатів — блок Литвина і 4 мандати — комуністи. Із відомих прізвищ до числа депутатів обласної ради увійшли: Олександр Домбровський, Юрій Іванов, Григорій Заболотний, Валерій Коровій, Іван Гамрецький, Віктор Вікалюк, Іван Бондарчук, Григорій Калетник, Микола Мельник, Володимир Скомаровський, Віктор Антем’юк, Віктор Петров, Леонід Середа, Степан Глусь, Олексій Порошенко, Тимофій Гіренко, Леонід Гавриш, Юрій Мазур, Тетяна Антонець, Валерій Бабійчук, Петро Гунько, Олена Вітенко, Василь Черній, Василь Дремлюга, Валерій Бевз, Анатолій Ворона, Анатолій Жучинський.

Але Іван Бондарчук, Григорій Калетник, Олена Вітенко і Степан Глусь одночасно обрані і до складу Верховної Ради України, тож, мабуть, на їхні місця у списку депутатів обласної ради будуть визначені інші кандидатури від тих політичних сил, які вони представляють.

Не пройшов Олександр Шестопалюк, який балотувався по списку блоку Литвина, але, як виявилось, не в прохідній частині цього списку.

Постскриптум 6: Вінницьким міським головою обрано 28-річного Володимира Гройсмана, який набрав 35,91 % голосів вінничан, випередивши Дмитра Дворкіса на 9,33 %.

Постскриптум 7: на території університету працювали під час виборів 5 виборчих дільниць, на яких згідно з виборчими списками повинно було проголосувати 10261 виборців. Проголосувало 6543 або 63,76 %.

Результати по дільницях виявились такими:

В гуртожитку № 2: БЮТ — 42,3 %, Наша Україна — 22,9 %, Регіони — 8,6 %, Соціалісти — 8,5 %, Пора-ПРП — 2,72 %, Віче- 2,71, Комуністи — 1,86 %, Блок Литвина — 1,43 %, Блок Костенка-Плюща — 1,28 %, Блок Вітренко — 1,27 %, Блок НДП — 1,26 %, Зелені — 0,85 %, Блок Не ТАК — 0,6 %.

Легко бачити, що ті політичні сили, які під час Помаранчевої революції стояли на Майдані пліч-о-пліч, в сумі набрали на цій дільниці 77,7 % голосів.

В гуртожитку № 4: БЮТ — 36,6 %, Наша Україна — 23,6 %, Регіони — 9,8 %, Соціалісти — 7,9 %, Віче — 3,4 %, Пора-ПРП — 3,2 %, Комуністи — 2,22 %, Блок Литвина — 1,72 %, Блок Вітренко — 1,71 %, Блок Костенка-Плюща — 1,43 %, Блок НДП — 1,14 %, Блок Не ТАК — 0,57 %, Зелені — 0,5 %.

На цій дільниці «Помаранчеві» в сумі отримали 72,73 % голосів.

В гуртожитку № 5: БЮТ — 35,3 %, Наша Україна — 21,5 %, Регіони — 10,4 %, Соціалісти — 8,1 %, Пора-ПРП — 3,6 %, Віче — 3,3 %, Блок Вітренко — 2,46 %, Комуністи — 2,45 %, Блок Литвина — 1,72 %, Блок Костенка-Плюща — 1,17 %, Блок НДП — 0,8 %, Зелені — 0,55 %, Блок Не ТАК — 0,42 %.

На цій дільниці «Помаранчеві» зібрали 69,67 % голосів.

В корпусі ІнБТЕГП: БЮТ — 42,4 %, Наша Україна — 16,9 %, Регіони — 10,4 %, Соціалісти — 9,3 %, Комуністи — 3,4 %, Пора-ПРП — 2,63 %, Блок Вітренко — 2,38 %, Віче — 1,56 %, Блок Костенка-Плюща — 1,06 %, Блок Литвина — 0,65 %, Зелені — 0,42 %, Блок Не ТАК — 0,41 %, Блок НДП — 0,16 %.

На цій дільниці за «Помаранчевих» проголосували 72,9 % виборців.

В корпусі ІнЕЕЕМ: БЮТ — 43,1 %, Наша Україна — 20,3 %, Соціалісти — 8,2 %, Регіони — 7,6 %, Віче — 2,93 %, Блок Вітренко — 2,68 %, Пора-ПРП — 2,49 %, Комуністи — 1,93 %, Блок Костенка-Плюща — 1,56 %, Блок Литвина — 1,06 %, Блок НДП — 0,56 %, Блок Не ТАК — 0,18 %, Зелені — 0,06 %.

І на цій дільниці перевага теж за учасниками Майдану — вони в сумі набрали 75,65 %.

Із цих результатів видно, що студенти і викладачі нашого університету та жителі прилеглих до університетського містечка будинків залишились вірними ідеалам Помаранчевої революції, незважаючи на розкол в рядах їхніх носіїв.

Постскриптум 8: 10-го квітня увечері ЦВК оголосила остаточний підсумок виборів до Верховної Ради України, підрахований по оригіналах протоколів з виборчих дільниць з «мокрими» печатками. Цей остаточний підрахунок не змінив розподіл депутатських мандатів у майбутньому складі парламенту, оскільки у політичних сил, очолюваних Петром Симоненком, Наталією Вітренко, Інною Богословською, Віталієм Кличком, Володимиром Литвином, Костенком-Плющом та Леонідом Кравчуком цифри не помінялись, а до результатів, отриманих політичними силами, очолюваними Віктором Януковичом, Юлією Тимошенко і Олександром Морозом, додалось лише по 0,02 % та «Наша Україна» додатково отримала лише 0,01 %.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Звернення до президента України
Перші тривожні думки
Заява П. В. І. як свідчення негараздів у нашій міліції
Народження уряду
Спільне засідання УФІ та АР ВНТЗУ
Інавгурація губернатора
Деякі наслідки Помаранчевої революції
Загадкова смерть екс-міністра МВС Юрія Кравченка
А чи варто Україні зміцнювати радянську систему атестації наукових та науково-педагогічних кадрів?
Відповіді любителю «лохотрону» та молодим соціалістам
Перша підсумкова колегія міністра Ніколаєнка
Два листи міністру
Десятиріччя Асоціації народних депутатів України
Три події у першій декаді квітня 2005 року, що сколихнули Україну
Зустріч з академіком Кунцевичем
Створення партії підтримки Віктора Ющенка на Вінниччині
Україна — чуток країна
Всеукраїнська олімпіада з автоматики і систем керування
Думки, народжені виїзним засіданням Президії АПНУ
Із чужої пісні слова не викинеш
Перша поява губернатора у рідному університеті
Перша рецензія на «Що за горизонтом?»
100 днів президентства Віктора Ющенка
Хто і коли об’єктивно оцінить вклад штрафних батальйонів у перемогу Радянської Армії над вермахтом?
Анонімники не вгамовуються
Університетський плебісцит
Відповідь Лідії Петрівні
Неузгодженість чи новий стиль?
Подорож делегації університету до Франції та Англії
Що виявилось не врахованим?
Ще раз про Тузлу
Нарада ректорів технічних ВНЗ України
Чи можна повернути те, що повернути не можна?
Інформаційне небо червня
Співбесіда з медалістами
Бомбардування комети
Невже ті, хто голосував за комуністів, підтримують їхні дії у Верховній Раді?
Третя світова перекинулась на Британські острови
Чи безсмертні ідеї Романа Безсмертного?
Реакція на лист від Гамрецького
Підсумкова колегія з селекторною присутністю
Звіт ректора про роботу у 2004—2005 навчальному році
Штормова декада вересня
Новий виток демократії в нашому університеті
Вінниці — 650!
Янукович сказав: «Так! Ющенко!»
Чи відбулося оновлення уряду?
Доповнення до закону про вищу освіту та деякі його наслідки
Депутатська недоторканість — форма захисту чи критерій оцінки?
Відвідини Верховної Ради України та дискусія з міністром
Повторна приватизація «Криворіжсталі»
Бюджетні пристрасті
Старт відпустки
Знакові події 1-ї декади листопада
Другий з’їзд партії НСНУ
Мороз в університеті
СТБ, комуністи і мікрофон
Суботні новини
День свободи
Понеділок — не завжди день важкий
Знакові події останнього листопадового вівторка
Не сприйняття і не прийняття на фоні визнання
Майже тиждень у Києві
Пора
Данилова арифметика
Звернення до міністра
Російська газова атака України у день зміни системи влади у ній
Телевізійне новорічне поздоровлення
Професіонали потрібні не лише у політиці, а і у пожежних командах
Три знакові для мене події після різдвяного тижня
Нагородний дощ
Батько і син Матвієнки та Яцків з Даниловим як перші і останні політичні гості нашого університету під час нинішньої парламентської виборчої кампанії
Карна справа
Декілька слів про хід передвиборчої кампанії
Наглядова рада ВНТУ
Друга підсумкова колегія міністра Ніколаєнка
Недолуга спроба здійснення адміністративного тиску
Зустріч з Юрієм Єхануровим
Репліки
Вибори
Президія і загальні збори АПНУ та захист Віталія
Коаліція
З Олександром Зінченком у чистий четвер
Що було важливим для мене у кінці квітня 2006 року?
Перше засідання Наглядової ради та виїзне засідання Президії АПНУ в нашому університеті
Безвладдя
Важливі події останньої декади червня
Коаліція вмерла! Нехай живе коаліція!
Завершення перевірок і приймальної кампанії
Декілька слів про дивізію СС «Галичина»
Універсал національної єдності
Перша спроба моїх недоброзичливців скористатись новим політичним співвідношенням
Післямова до викладеного
15 річниця незалежності України
Чим завершили і що будемо робити?
Що було цікавого у вересні
Як зробити вітроенергетику ефективною
Розбудова системи противаг
Нарада у міністра
Подорож до Німеччини
Загальні збори АПНУ
Полювання на помаранчевих міністрів
Роздуми під час святкування Дня свободи
Кілька слів про добросусідство
Післямова в остаточному варіанті
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.