Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

На 10 годин ранку у четвер 3 лютого 2005 року було призначене засідання Верховної Ради України за участю Президента України Віктора Ющенка, на якому парламент повинен був розглянути подання глави держави і дати згоду на призначення прем’єр-міністром України Юлії Тимошенко.

За сценарієм — після отримання згоди парламенту — Віктор Ющенко прямо в залі засідань Верховної Ради України повинен був підписати указ про призначення Юлії Тимошенко прем’єр-міністром, а вона, ставши главою уряду, одразу ж повинна була запропонувати президенту кандидатури міністрів і губернаторів, укази про призначення яких президент теж повинен був підписати прямо в залі засідань парламенту.

Але виявилось, що узгодження усіх кандидатур станом на 10-у годину ранку 3-го лютого досягнуто не було, і початок розгляду питання дачі згоди на призначення Юлії Тимошенко прем’єр-міністром було перенесено спочатку на 12-у, потім на 16-у годину, а потім було перенесено на 10-у годину ранку наступного дня, п’ятниці 4 лютого.

Однак лише о 12-й годині у п’ятницю 4 лютого до залу засідань Верховної Ради України було внесено штандарт президента держави, а слідом до президентського крісла попрямував і Віктор Ющенко.

При його появі у першу мить зал засідань парламенту, а особливо ж його гостьові ложі, перетворились на мітингову площу, яка скандувала: «Ю-щен-ко!» Довелось Голові парламенту Володимиру Литвину нагадати присутнім, що вони не на площі, а у залі засідань Верховної Ради України.

Після встановлення тиші Володимир Литвин надав слово Віктору Ющенку, який попросив парламентарів дати згоду на призначення Юлії Тимошенко прем’єр-міністром, давши при цьому їй позитивну характеристику як політику, державному діячу і професіоналу і завіривши усіх присутніх у тому, що до уряду, який вона очолюватиме, увійдуть люди, які не будуть красти, не будуть поєднувати роботу в уряді з бізнесом і не будуть брати і давати хабарі.

У своїй «тронній» промові Юлія Тимошенко з притаманною їй пристрастю виклала принципи, якими буде керуватись і вона, і очолюваний нею уряд в роботі, уникнувши звичних обіцянок у які терміни, скільки і чого буде досягнуто. Потім вона відповіла на запитання народних депутатів.

Такого голосування за кандидатуру прем’єр-міністра Верховна Рада України за 13 з половиною років існування української незалежної держави ще не бачила — Юлії Тимошенко віддали свої голоси 372 народні депутати з 422 присутніх. Серед тих, що її підтримали, виявились навіть частина народних депутатів з фракцій, котрі оголосили себе опозиційними Віктору Ющенку і його команді, тобто, з фракції регіонів, з фракції соціал-демократів об’єднаних і навіть троє з найбільш непримиренної фракції комуністів, яких, правда, комуністи одразу ж виключили зі своїх рядів.

Після підписання Віктором Ющенком тут же в залі засідань Верховної Ради України Указу про призначення Юлії Тимошенко прем’єр-міністром, вона по черзі оголосила усіх своїх віце-прем’єрів і міністрів, давши кожному з них блискучу характеристику. Після оголошення Юлією Тимошенко прізвища і характеристики кожного урядовця, Віктор Ющенко одразу ж підписував Указ про його призначення, і урядовець займав своє місце в урядовій ложі.

Тож 1-м віце-прем’єр-міністром став Анатолій Кінах, а віце-прем’єр-міністрами: Олег Рибачук — з питань євроінтеграції, Микола Томенко — з гуманітарних та соціальних питань і Роман Безсмертний — з питань територіально-адміністративної реформи.

Міністерства очолили: аграрної політики — Олександр Баранівський, внутрішніх справ — Юрій Луценко, закордонних справ — Борис Тарасюк, економіки та з питань європейської інтеграції — Сергій Терьохін, культури і мистецтв — Оксана Білозір, з питань надзвичайних ситуацій — Давид Жванія, оборони — Анатолій Гриценко, освіти і науки — Станіслав Ніколаєнко, охорони здоров’я — Микола Поліщук, охорони навколишнього природного середовища — Павло Ігнатенко, палива та енергетики — Іван Плачков, промислової політики — Володимир Шандра, праці та соціальної політики — В’ячеслав Кириленко, у справах сім’ї та молоді — Юрій Павленко, транспорту та зв’язку — Євген Червоненко, фінансів — Віктор Пинзеник, юстиції — Роман Зварич.

Ніяких асоціацій у мене не викликали прізвища Ігнатенка, Кириленка і Шандри. Вони відносяться до тих, про яких я — і, мабуть, не лише я — можу сказати — не знаю, що від них чекати, поживемо-побачимо, може вони і є тими, що кардинально поміняють принципи і стиль роботи ввірених міністерств.

Цілком прогнозованими і такими, що не викликали у мене ніяких сумнівів, стали призначення — Білозір, Зварича, Луценка, Павленка, Плачкова, Пинзеника, Полiщука, Тарасюка і Терьохіна.

Спочатку мене здивувало призначення директора гуманітарного центру Гриценка міністром оборони, але після повідомлення, що він у свій час закінчив спочатку суворовське училище, а потім і вище військове училище та Академію Генерального штабу і пішов у відставку полковником, я заспокоївся.

Дуже здивувало мене призначення соціаліста Баранівського аграрним міністром. Адже лідер соціалістів Олександр Мороз жорстко стоїть на позиціях недопущення перетворення землі у товар, і, я не думаю, що Баранівський не розділяє думку свого партійного лідера. І я упевнений, що він буде послідовно цю позицію втілювати у життя. Але ж без розповсюдження операцій купівлі-продажу на земельні відносини Європейське співтовариство не захоче навіть починати розмову про прийом у свої ряди нашої держави! То як же це співвідноситься з проголошеним Віктором Ющенком курсом на європейську інтеграцію?

Не викликало подиву, а лише стурбованість призначення Станіслава Ніколаєнка міністром освіти і науки. Адже він у своєму житті ніколи не керував навчальним закладом за статусом вищим за середній спеціальний. Тобто про внутрішні механізми розвитку вищої освіти і науки він знає лише з повідомлень ЗМІ та обговорень на засіданнях Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради. А цього замало для керівництва міністерством, питання вищої освіти і науки для якого є в числі визначальних. Звичайно, якщо він візьме курс на автономію вищих навчальних закладів, а увагу міністерства зосередить на середній та середній спеціальній освіті, то, можливо, його призначення стане навіть кроком уперед в розвитку вищої освіти і науки. Але, якщо він з висоти своїх особистих досягнень як вченого та науково-педагогічного працівника почне керувати вищою освітою і наукою, то не виключено, що наша вища освіта і наука підуть не туди.

Його остання перед призначенням на посаду міністра стаття «З псевдо освітою треба боротися» в № 21 «Голосу України» не вселяє оптимізму стосовно подальшої інтеграції української освітньої системи у європейський освітній простір.

Не менший подив, ніж у випадку з Баранівським, викликало у мене і призначення міністрами Жванії та Червоненка.

Я розумію Віктора Ющенка — вони є вірними соратниками і внесли вирішальний вклад в забезпечення як його особистої безпеки, так і безпеки учасників Помаранчевої революції на Майдані, тож він був просто зобов’язаний призначити їх на якісь керівні посади загальнодержавного значення. І, якби він призначив Давида Жванію головою СБУ, а Євгена Червоненка — начальником управління охорони президента і уряду, то у мене не виникло б жодного сумніву у зв’язку з цими призначеннями.

Але я не розумію мотивів призначення бізнесмена Давида Жванії на посаду керівника міністерства, на рахунки якого поступають значні бюджетні кошти, в умовах заяви Віктора Ющенка про несумісність роботи в уряді з зайняттям бізнесом.

Як не розумію і призначення Євгена Червоненка на місце Кирпи в умовах підозри, що останній покінчив самогубством із-за небажання нести відповідальність за нецільові витрати надзвичайно великої кількості бюджетних коштів, нагородження Леонідом Кучмою Червоненка орденом в останні дні його президентства і інтерв’ю Євгена Червоненка, в якому він дуже тепло відгукується про колишніх високопосадовців, відсторонених від влади Помаранчевою революцією, та про існування в-минулому дуже довірливих відносин між ним і ними.

Я абсолютно нормально сприйняв призначення Кінаха першим віце-прем’єр-міністром, Рибачука — віце-прем’єр-міністром з євроінтеграції, а також Томенка — віце-прем’єр-міністром з гуманітарних і соціальних питань

Але щодо Безсмертного, який напередодні перед телекамерою назвав Юлію Тимошенко політичною шантажисткою і заявив, що не буде голосувати за її призначення прем’єр-міністром, то його призначення у її уряд віце-прем’єр-міністром з територіально-адміністративної реформи шокувало. Припустити, що він буде виконувати роль «ока государьового» в уряді Юлії Тимошенко, важко. Адже таким «оком» там є і Жванія, і Червоненко, і, звичайно ж, Рибачук. Складається враження, що це призначення Віктором Ющенком було зроблено спересердя, у відповідь на якусь політичну витівку Юлії Тимошенко, щоб поставити її на місце і вказати на те, що вона робитиме усе, що він скаже, навіть, якщо це їй буде дуже не до вподоби.

Але особливо мене, і думаю, що і усіх інших теж, вразило призначення Олександра Турчинова, який є найвірнішим і найближчим соратником Юлії Тимошенко, головою Служби безпеки України, у той час, як усі чекали його призначення міністром Кабінету Міністрів.

На мій погляд, це призначення можна трактувати і як не прямий доказ того, що Віктор Ющенко уже зараз прийняв рішення про те, що його наступником на посту президента держави буде Юлія Тимошенко, і як опосередкований доказ того, що за станом здоров’я він не бачить для себе перспективи бути президентом України два терміни.

Услід за міністрами Віктор Ющенко прямо в залі засідань Верховної Ради України призначив і голів обласних державних адміністрацій.

З цього блоку призначень я зупинюсь лише на трьох призначеннях і двох не призначеннях.

На посаду голови Київської міської державної адмінiстрації Віктор Ющенко призначив на новий термін колишнього голову Олександра Омельченка, відзначивши цим його суттєвий вклад в перемогу у виборчій кампанії взагалі та забезпеченні Помаранчевої революції на Майдані зокрема.

На посаду голови Чернівецької обласної державної адмінiстрації Віктор Ющенко призначив ректора Чернівецького національного унiверситету Миколу Ткача — єдиного з ректорів, хто призначений на посаду такого рівня. Особисто мені приємно, що в списку 33 кращих освітян 2004 року у номінації «Засвіти вогонь» моє прізвище стоїть поряд з його прізвищем.

На посаду голови Вінницької обласної державної адмінiстрації Віктор Ющенко призначив нинішнього вінницького міського голову Олександра Домбровського. У цьому призначенні, на мій погляд, зіграла роль не лише підтримка Олександром Домбровським Віктора Ющенка під час виборів, яка була у порівнянні з підтримкою Олександром Омельченком не такою уже й помітною, але і те, що він є особистим другом нинішнього Державного секретаря України Олександра Зінченка.

Звичайно, Олександру Домбровському, як інженеру за фахом і вихованцю міських вулиць та проспектів, буде нелегко керувати областю, переважно аграрною, але будемо сподіватись, що він підбере собі добрих заступників з сільського господарства, разом з якими виведе її з того злиденного становища, у якому вона знаходиться уже протягом багатьох років.

Із не призначень я звернув увагу на те, що не призначено головою Харківської обласної державної адміністрації Володимира Філенка, який був одним із польових командирів Помаранчевої революції на Майдані і який напередодні давав інтерв’ю уже фактично, як губернатор.

Звернув увагу я і на те, що не отримав призначення на посаду губернатора Запорізької області такий вірний соратник Віктора Ющенка як Сергій Соболєв, хоча це призначення прогнозувалось багатьма політиками і політологами. Мабуть вплинуло те, що, як керівник виборчого штабу Ющенка у цій області, він під час президентських виборів не зміг переламати відношення виборців до свого лідера.

Після призначення губернаторів Володимир Литвин закрив засідання Верховної Ради України, а Віктор Ющенко разом з Юлією Тимошенко в клубі Верховної Ради України провели перше засідання уряду, на яке були запрошені і керівники парламенту та парламентських фракцій.

А на другий день, у суботу 5 лютого, під головуванням Юлії Тимошенко відбулося спільне засідання колишнього і нового урядів України, на якому колишнім міністрам було виголошено подяку, а новим міністрам було запропоновано протягом тижня сформулювати кожному до п’яти масштабних задач для першочергового розв’язання.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Звернення до президента України
Перші тривожні думки
Заява П. В. І. як свідчення негараздів у нашій міліції
Народження уряду
Спільне засідання УФІ та АР ВНТЗУ
Інавгурація губернатора
Деякі наслідки Помаранчевої революції
Загадкова смерть екс-міністра МВС Юрія Кравченка
А чи варто Україні зміцнювати радянську систему атестації наукових та науково-педагогічних кадрів?
Відповіді любителю «лохотрону» та молодим соціалістам
Перша підсумкова колегія міністра Ніколаєнка
Два листи міністру
Десятиріччя Асоціації народних депутатів України
Три події у першій декаді квітня 2005 року, що сколихнули Україну
Зустріч з академіком Кунцевичем
Створення партії підтримки Віктора Ющенка на Вінниччині
Україна — чуток країна
Всеукраїнська олімпіада з автоматики і систем керування
Думки, народжені виїзним засіданням Президії АПНУ
Із чужої пісні слова не викинеш
Перша поява губернатора у рідному університеті
Перша рецензія на «Що за горизонтом?»
100 днів президентства Віктора Ющенка
Хто і коли об’єктивно оцінить вклад штрафних батальйонів у перемогу Радянської Армії над вермахтом?
Анонімники не вгамовуються
Університетський плебісцит
Відповідь Лідії Петрівні
Неузгодженість чи новий стиль?
Подорож делегації університету до Франції та Англії
Що виявилось не врахованим?
Ще раз про Тузлу
Нарада ректорів технічних ВНЗ України
Чи можна повернути те, що повернути не можна?
Інформаційне небо червня
Співбесіда з медалістами
Бомбардування комети
Невже ті, хто голосував за комуністів, підтримують їхні дії у Верховній Раді?
Третя світова перекинулась на Британські острови
Чи безсмертні ідеї Романа Безсмертного?
Реакція на лист від Гамрецького
Підсумкова колегія з селекторною присутністю
Звіт ректора про роботу у 2004—2005 навчальному році
Штормова декада вересня
Новий виток демократії в нашому університеті
Вінниці — 650!
Янукович сказав: «Так! Ющенко!»
Чи відбулося оновлення уряду?
Доповнення до закону про вищу освіту та деякі його наслідки
Депутатська недоторканість — форма захисту чи критерій оцінки?
Відвідини Верховної Ради України та дискусія з міністром
Повторна приватизація «Криворіжсталі»
Бюджетні пристрасті
Старт відпустки
Знакові події 1-ї декади листопада
Другий з’їзд партії НСНУ
Мороз в університеті
СТБ, комуністи і мікрофон
Суботні новини
День свободи
Понеділок — не завжди день важкий
Знакові події останнього листопадового вівторка
Не сприйняття і не прийняття на фоні визнання
Майже тиждень у Києві
Пора
Данилова арифметика
Звернення до міністра
Російська газова атака України у день зміни системи влади у ній
Телевізійне новорічне поздоровлення
Професіонали потрібні не лише у політиці, а і у пожежних командах
Три знакові для мене події після різдвяного тижня
Нагородний дощ
Батько і син Матвієнки та Яцків з Даниловим як перші і останні політичні гості нашого університету під час нинішньої парламентської виборчої кампанії
Карна справа
Декілька слів про хід передвиборчої кампанії
Наглядова рада ВНТУ
Друга підсумкова колегія міністра Ніколаєнка
Недолуга спроба здійснення адміністративного тиску
Зустріч з Юрієм Єхануровим
Репліки
Вибори
Президія і загальні збори АПНУ та захист Віталія
Коаліція
З Олександром Зінченком у чистий четвер
Що було важливим для мене у кінці квітня 2006 року?
Перше засідання Наглядової ради та виїзне засідання Президії АПНУ в нашому університеті
Безвладдя
Важливі події останньої декади червня
Коаліція вмерла! Нехай живе коаліція!
Завершення перевірок і приймальної кампанії
Декілька слів про дивізію СС «Галичина»
Універсал національної єдності
Перша спроба моїх недоброзичливців скористатись новим політичним співвідношенням
Післямова до викладеного
15 річниця незалежності України
Чим завершили і що будемо робити?
Що було цікавого у вересні
Як зробити вітроенергетику ефективною
Розбудова системи противаг
Нарада у міністра
Подорож до Німеччини
Загальні збори АПНУ
Полювання на помаранчевих міністрів
Роздуми під час святкування Дня свободи
Кілька слів про добросусідство
Післямова в остаточному варіанті
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.