Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

Уже на повну потужність розвернулась боротьба між 45 виборчими блоками і окремими партіями за місця у Верховній Раді України 5-го скликання, вибори до якої на чисто пропорційній основі відбудуться 26 березня нинішнього року. Для проходження до складу парламенту треба подолати 3-процентний бар’єр.

В якості здатних подолати цей бар’єр соціологи частіше усього називають 6 політичних сил, а саме: «Регіони України» на чолі з Віктором Януковичем (їм прогнозують в межах від 20 % до 30 % голосів виборців), «Блок Юлії Тимошенко» (від 15 % до 20 %), «Блок «Наша Україна» (імені Віктора Ющенка) на чолі з Віктором Єхануровим (від 13 % до 18 %), соціалістів Олександра Мороза (від 5 % до 8 %), комуністів Петра Симоненка (від 3 % до 6 %) і «Блок Володимира Литвина» (від 3 % до 5 %).

До тих, які мають не високі, але не нульові шанси подолати 3-процентний бар’єр, соціологи відносять «Блок Пора-ПРП» на чолі з Віталієм Кличком, прогресивних соціалістів Наталії Вітренко, об’єднаних соціал-демократів, які є основою блоку «Не ТАК!» Леоніда Кравчука», та відколовшихся народних рухівців, які є основою «Блоку Костенка-Плюща».

Представників інших 35 політичних сил соціологи не бачать у майбутньому парламенті.

Але можна очікувати, що на виборах до місцевих рад, списки на місця до яких ще лише формуються, боротьба розвернеться між більшою десяти кількістю політичних сил, оскільки, наприклад, у Києві, Вінниці, Дніпропетровську та у Криму до складу якихось рад проб’ються і народні демократи Пустовойтенка, а в інших регіонах популярними можуть бути і деякі інші політичні сили, котрі не увійшли у число відзначених нині соціологами на загальнодержавному рівні.

Ефір і бігборди (чи білборди) у містах та вздовж доріг забиті різноманітними слоганами, більшість з яких нічого крім саркастичних посмішок не викликають, особливо ж, коли вони матеріалізуються поруч у часі чи просторі. І, думаю, що не лише один я виключаю радіо чи переключаю на «Євроньюс» телевізійний канал, коли передача, яку я слухаю чи дивлюсь на українському радіо- чи телеканалі, переривається політичною рекламою.

Але особливо неприємно стає, коли якась політична сила починає використовувати для приниження своїх політичних опонентів від влади труднощі з підписанням газової угоди з Росією, або трагедію в Алчевську, де під час сильних січневих морозів розмерзлися і полопали труби парового опалення в усіх будівлях, і усе місто зайшло за грань замерзання. І коли хтось із журналістів починає шукати недоліки навіть у рішенні президента держави направити усіх дітей Алчевська до кримських здравниць, аби спасти їх від морозів і дати можливість ходити в місцеві школи у період, поки зібрані з усіх регіонів України фахівці відновлять знищену морозом систему опалення в Алчевську, то проти таких журналістів і їхніх хазяїв протест у душі виникає абсолютно спонтанно і ступінь обурення зашкалює.

Я думаю, що нульовим є і коефіцієнт ефективності розповсюдження політичними силами по поштових скриньках безкоштовної паперової продукції у вигляді газет з політичною рекламою чи агітаційних листків. У під’їзді будинку, де я живу, ці матеріали власники поштових скриньок викидають хто на підлогу, а хто на підвіконня, і єдиними «споживачами» цієї викинутої продукції є підлітки, котрі, ховаючись від холоду у під’їзді, із стосів цих газет і агіток влаштовують собі на східцях теплі підстілки під сідниці.

У суботу 4-го лютого, як завжди, виступив з радіозверненням до народу Віктор Ющенко. Цього разу воно стосувалось відродження села. Прозвучали цифри — скільки уже в нинішньому році виділено державою коштів для села і скільки буде вкладено в найближчому майбутньому.

Цей виступ президента держави викликав у мене подвійну реакцію — з одного боку, це добре, що Віктор Ющенко турбується про своїх сільських підопічних, але з іншого боку, те, що він пропонує, на мій погляд, ні до чого, окрім розтринькування грошей на вітер, не приведе.

Посудіть самі, в США одна фермерська сім’я обробляє від 500 до 2000 гектарів землі, в Канаді — від 100 до 500, в Федеративній Республіці Німеччині — від 10 до 20. Середнє значення сільськогосподарських угідь українського села становить 2000 гектарів. Ефективний обробіток такої кількості сільськогосподарських угідь в США здійснюють від 1-ї до 4-х фермерських сімей, в Канаді — від 4-х до 10-и, а в ФРН — від 10-и до 20-и. Наші ж українські села мають від 100 до 1000 дворів. Тож, якщо розвиватимуться наші села, навіть, за німецьким зразком, то все одно в них повинно з часом щезнути від 80 до 800 дворів. І ці двори, до речі, в останні 20-30 років уже щезають у високому темпі. Точніше, після того, як помирають від старості останні жильці багатьох хат, вікна цих хат нащадками померлих забиваються дошками, а городи заростають бур’янами. І в цьому немає нічого дивного, оскільки люди тягнуться до цивілізації. І побудовою асфальтових доріг та шкіл, клубів, кафе і лікарень молодь у селах не затримати. Сам принцип роботи у полі під час оранки, сівби та жнив по 20 годин на добу без вихідних при любій погоді, чи принцип роботи не лише без вихідних, але і без свят біля худоби з підйомом о 4-й годині ранку і в атмосфері всюди проникаючого запаху коров’ячих або свинячих кізяків багатьом молодим людям не до вподоби. Тож вони і надалі від такої роботи будуть втікати до міста з його 7-годинним робочим днем та 5-денним робочим тижнем, як у свій час це зробив і я, і багато хто з тих державних діячів, котрі сьогодні демонструють своє бажання допомогти селу..

Як на мій погляд, то в українських селах дійсно повинні залишитись лише по декілька фанатично відданих землі сімей, а двори усіх тих, хто уже виїхав, чи тих, хто ще живе, але після їх виїзду, повинні бути бульдозерами зрівняні з землею і перетворені в сільськогосподарські угіддя, і віддані тим, що залишаються обробляти землю. До кожного із тих кількох дворів, що залишаються обробляти землю і їхніх ферм та конюшень чи свинарників держава повинна прокласти асфальтові дороги для забезпечення руху людей, транспорту і потрібних товарів та матеріалів при любій погоді і лінії електропередач для забезпечення електроенергією, яку уже самі селяни за допомогою куплених у кредит перетворювачів перетворять у потрібні їм форми теплової чи механічної енергії. І це зовсім нерозумно в умовах наростаючої вартості газу, прокладати до сіл тисячі кілометрів газових труб, у той час як вартість електроенергії від атомних станцій та теплових на вугіллі в Україні практично зростати не буде, а нинішні електроплити і електрообігрівачі ні економічністю, ні комфортністю не є гіршими від газових.

І лише дуже великі села, в яких не лише обробляють землю і вирощують худобу, але уже є переробні чи іншого характеру підприємства, і які сьогодні називаються селищами міського типу, і які, як правило, є районними центрами — лише такі села потрібно зміцнювати, перетворюючи їх у повноцінні міста, але з робочими місцями сільськогосподарського спрямування. А на околицях цих новостворених міст потрібно побудувати комфортабельні гуртожитки сімейного типу з повним комунальним забезпеченням і висотою не більше двох поверхів, в які звозити, надаючи кожному окрему кімнату тих дідусів і бабусь, які сьогодні одні доживають віка у своїх сільських хатах, і які самі не хочуть їхати до міста для доживання віку зі своїми дорослими дітьми у міських квартирах, чи яких їхнім дорослим дітям у містах нікуди забрати. І лише у цих селах-містах будувати нові школи і лікарні, забезпечивши їх за рахунок держави достатньою кількістю автобусів та машин швидкої допомоги для доставки дітей і пацієнтів з фермерських хуторів. Я нагадаю, що в сільських районах в Україні відстань від районного центра до найвіддаленішого села не перевищує 20—25 кілометрів, тож такою буде і середня відстань від новітніх сіл-міст з розвиненою інфраструктурою до найвіддаленіших хуторів, яку при підтриманні доріг у гарному стані і автобус і машина швидкої допомоги зможуть подолати за 15—20 хвилин. До речі, навіть у такому, не дуже великому місті як Вінниця, поява машини швидкої допомоги через 30 хвилин від моменту виклику вважається благом, не кажучи уже про Одесу, Харків, Дніпропетровськ, Київ чи Кривий Ріг, де і відстані більші, і кількість світлофорів на шляху машин швидкої допомоги набагато більша. Та і в школи у великих містах багато хто з дітей добирається не менше півгодини.

Ось у таку ідеологію подальшого розвитку сільської інфраструктури, на мій погляд, і слід було б вкладати державні гроші. А усе інше — передвиборчий популізм і викинуті на вітер кошти.

Читаючи списки політичних сил, які беруть участь у нинішніх парламентських виборах, люди находять в них кандидатів в депутати, які або ще недавно були противниками цих політичних сил, або відносяться до числа тих, до яких варто було б застосувати помаранчевий лозунг «Бандитам — тюрми!», або є аполітичними олігархами, котрі йдуть у депутати лише за депутатською недоторканістю. Зустрічаючи ці прізвища, прихильники тієї чи іншої політичної сили втрачають віру в неї і шукають іншу споріднену політичну силу, за яку варто було б проголосувати, але і в списках цієї іншої політичної сили вони теж знаходять кандидатів із тієї ж не бажаної і не любимої ними когорти. А тому у людей наростає зневіра і розгубленість, особливо у тих, які повірили в ідеали Помаранчевої революції. І це відштовхує набагато у більшій мірі, ніж життєві труднощі, розкол у помаранчевому таборі і невиконання обіцянок. Ці люди, що розчарувались, не стануть електоратом Віктора Януковича, вони просто під час виборів залишаться вдома. Але, залишившись вдома, вони зменшать кількість прихильників у сил, що підтримують Віктора Ющенка, і цим самим, допоможуть отримати більшу кількість мандатів у Верховній Раді України прихильникам Віктора Януковича.

Я поцікавився у колеги з Донецька — чому жителі Донбасу так дружно підтримують Віктора Януковича? Адже він і у слові «професор « подвоює літеру «ф», і поетесу Ахматову називає прилюдно Ахметовою, і двічі в молодості був засуджений не з політичних мотивів, і під час губернаторства в Донецькій області допустив масову заборгованість по зарплатах шахтарям та високий рівень нерозкритих кримінальних злочинів. За що ж його донеччани люблять? Та й луганчани теж, хоча у себе в областях і луганчани, і донеччани не люблять, щоб керівні крісла займали вихідці із сусідньої області?

На це мені мій колега із Донецька, імені якого я не буду називати, оскільки йому і далі там жити, сказав таке. — Кожен шахтар, який спускається в шахту, не впевнений, що він повернеться після закінчення зміни назад. Всю зміну кожен шахтар працює, прислуховуючись до будь-якого тріску в пласту чи кріпленні, тобто працює в стані стресу. Тож, піднявшись на поверхню, шахтар повинен зняти стрес. Випивши чогось для попереднього зняття стресу, молоді ідуть на танцплощадки чи в кафе, старші — у кіно чи в пивну. А там такі ж, як і вони, з загнаним «під градус» стресом, але не з їхньої вулиці чи мікрорайону. Тож будь-яке необережне слово чи випадковий поштовх, наштовхуються на агресивну відповідь, яка часто закінчується бійкою, часто масовою, під час якої у більшості випадків у когось у руці з’являється ніж чи арматура, або каменюка. Як результат — хтось поранений чи убитий, а як наслідок — хтось заарештований і засуджений.

Інша причина засудження — намагання встановити справедливий розподіл доходів від якоїсь діяльності шляхом привласнення частки державного чи приватного майна за принципом: «От многого немножко — не кража, а дележка!» — Це особливо характерно для шахтарських містечок з пічним опаленням на вугіллі, яке жителі цього містечка самі ж і добувають.

Тож у містах і шахтарських містечках Донеччини і Луганщини є цілі вулиці, майже в кожному будинку яких є хтось, що був засудженим. А в тих будинках, де поки що немає засуджених, люди живуть з тривогою, що рано чи пізно це станеться.

А тому Віктор Янукович для них є символом того, що людина може піднятись до самих високих щаблів життєвого успіху, навіть якщо їй довелося скуштувати тюремної баланди. І вони будуть його підтримувати на виборах, хто б їм що про нього не говорив! Адже це надія кожного на таку ж долю. Він є шахтарською «Попелюшкою», яка, як у казці, стала «Принцесою». Не останню роль грає також надія, що саме Віктор Янукович, який побував у шкурі людини, що вийшла на волю з в’язниці, буде краще за інших політиків опікуватись тим, аби створити достатні умови для реабілітації в суспільстві усіх, хто з якихось причин був ув’язненим.

На мій погляд, ці слова мого донецького колеги дозволяють багато що зрозуміти в поведінці шахтарського електорату і повірити у те, що очолювана Януковичем політична сила може стати переможцем на парламентських виборах, особливо на фоні «розборок» між «помаранчевими».

Постскриптум 1: у період з 13 по 16 лютого 2006 року лабораторія соціологічних досліджень нашого університету, науковим керівником якої є кандидат соціологічних наук, доцент Анатолій Слободянюк, провела в університеті соціологічне опитування на тему: «Електоральна поведінка молоді». Опитування проводилось серед студентів різних спеціальностей і різних курсів, опитано 202 особи як чоловічої так і жіночої статі у віці від 18 до 23 років. Пропонувалось визначитись в уподобаннях по відношенню до 12 названих в анкеті політичних сил. Анкета містила також графу: «Інша політична сила, яку ви підтримуєте, і яка не названа в анкеті»

Результати виявились такими: у парламентських виборах 26 березня братимуть участь 97,5 %, голосуватимуть проти всіх — 7,9 %, ще не визначились — 15,8 %, голосуватимуть за Блок Юлії Тимошенко — 30,1 %, за «Нашу Україну» — 18,8 %, за соціалістів Олександра Мороза — 8,4 %, за Блок Володимира Литвина «Ми» — 4,4 %, за Блок «Пора-ПРП» на чолі з Віталієм Кличком — 3,96 %, за Партію регіонів Віктора Януковича — 2,97 %, за Блок Юрія Кармазина — 1,5 %, за Блок Наталії Вітренко і за Партію зелених Віталія Кононова — по 1 %, за комуністів Петра Симоненка і за партію «Віче» Інни Богословської — по 0,5 %, за Блок Костенка-Плюща і за Блок «Не ТАК!» Леоніда Кравчука — по 0 %. До речі, по графі «Інша політична сила…» пройшла партія «Віче», якої не було в переліку.

Із цих результатів видно, що, незважаючи на потужну обробку засобами масової інформації опозиційного толку і масовану опозиційну політичну рекламу, студенти нашого університету залишились вірними ідеалам Помаранчевої революції, оскільки, якщо скласти усі проценти, набрані політичними силами, які були на Майдані, то отримаємо 62,76 %. А ті, що підтримують противників помаранчевої ідеї, складають у сумі лише 9,37 %. Але і резерв голосів ще залишається чималим — 26,2 %.

Постскриптум 2: в останній день, у який ще законом дозволялось оприлюднювати у ЗМІ результати соціологічних опитувань стосовно передвиборчих рейтингів політичних сил, тобто 11 березня 2006 року, газета «Київські відомості» опублікувала у статті «Сім прохідних і чотири запасних» такі дані «Центру соціальних експертиз і прогнозів» щодо шансів бути обраними 26 березня до Верховної Ради України: Блок Наталії Вітренко — 2,9 %, Блок «Не ТАК!» Леоніда Кравчука — 4,1 %, Блок Юлії Тимошенко — 15,8 %, Блок «Наша Україна» — 16,7 %, Блок НДП Валерія Пустовойтенка — 3,2 %, Блок «Пора-ПРП» Віталія Кличка — 2,4 %, Блок Володимира Литвина — 4,9 %, Блок Костенка-Плюща — 1,3 %, Комуністична партія Петра Симоненка — 4,6 %, «Віче» Інни Богословської — 3,2 %, Партія зелених Віталія Кононова — 0,7 %, Партія регіонів Віктора Януковича — 29,3 %, Соціалістична партія Олександра Мороза — 5,8 %, Трудова партія Валерія Коновалюка — 0,4 %, якась інша партія чи блок — 1,6 %, проти всіх — 3,1 %.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Звернення до президента України
Перші тривожні думки
Заява П. В. І. як свідчення негараздів у нашій міліції
Народження уряду
Спільне засідання УФІ та АР ВНТЗУ
Інавгурація губернатора
Деякі наслідки Помаранчевої революції
Загадкова смерть екс-міністра МВС Юрія Кравченка
А чи варто Україні зміцнювати радянську систему атестації наукових та науково-педагогічних кадрів?
Відповіді любителю «лохотрону» та молодим соціалістам
Перша підсумкова колегія міністра Ніколаєнка
Два листи міністру
Десятиріччя Асоціації народних депутатів України
Три події у першій декаді квітня 2005 року, що сколихнули Україну
Зустріч з академіком Кунцевичем
Створення партії підтримки Віктора Ющенка на Вінниччині
Україна — чуток країна
Всеукраїнська олімпіада з автоматики і систем керування
Думки, народжені виїзним засіданням Президії АПНУ
Із чужої пісні слова не викинеш
Перша поява губернатора у рідному університеті
Перша рецензія на «Що за горизонтом?»
100 днів президентства Віктора Ющенка
Хто і коли об’єктивно оцінить вклад штрафних батальйонів у перемогу Радянської Армії над вермахтом?
Анонімники не вгамовуються
Університетський плебісцит
Відповідь Лідії Петрівні
Неузгодженість чи новий стиль?
Подорож делегації університету до Франції та Англії
Що виявилось не врахованим?
Ще раз про Тузлу
Нарада ректорів технічних ВНЗ України
Чи можна повернути те, що повернути не можна?
Інформаційне небо червня
Співбесіда з медалістами
Бомбардування комети
Невже ті, хто голосував за комуністів, підтримують їхні дії у Верховній Раді?
Третя світова перекинулась на Британські острови
Чи безсмертні ідеї Романа Безсмертного?
Реакція на лист від Гамрецького
Підсумкова колегія з селекторною присутністю
Звіт ректора про роботу у 2004—2005 навчальному році
Штормова декада вересня
Новий виток демократії в нашому університеті
Вінниці — 650!
Янукович сказав: «Так! Ющенко!»
Чи відбулося оновлення уряду?
Доповнення до закону про вищу освіту та деякі його наслідки
Депутатська недоторканість — форма захисту чи критерій оцінки?
Відвідини Верховної Ради України та дискусія з міністром
Повторна приватизація «Криворіжсталі»
Бюджетні пристрасті
Старт відпустки
Знакові події 1-ї декади листопада
Другий з’їзд партії НСНУ
Мороз в університеті
СТБ, комуністи і мікрофон
Суботні новини
День свободи
Понеділок — не завжди день важкий
Знакові події останнього листопадового вівторка
Не сприйняття і не прийняття на фоні визнання
Майже тиждень у Києві
Пора
Данилова арифметика
Звернення до міністра
Російська газова атака України у день зміни системи влади у ній
Телевізійне новорічне поздоровлення
Професіонали потрібні не лише у політиці, а і у пожежних командах
Три знакові для мене події після різдвяного тижня
Нагородний дощ
Батько і син Матвієнки та Яцків з Даниловим як перші і останні політичні гості нашого університету під час нинішньої парламентської виборчої кампанії
Карна справа
Декілька слів про хід передвиборчої кампанії
Наглядова рада ВНТУ
Друга підсумкова колегія міністра Ніколаєнка
Недолуга спроба здійснення адміністративного тиску
Зустріч з Юрієм Єхануровим
Репліки
Вибори
Президія і загальні збори АПНУ та захист Віталія
Коаліція
З Олександром Зінченком у чистий четвер
Що було важливим для мене у кінці квітня 2006 року?
Перше засідання Наглядової ради та виїзне засідання Президії АПНУ в нашому університеті
Безвладдя
Важливі події останньої декади червня
Коаліція вмерла! Нехай живе коаліція!
Завершення перевірок і приймальної кампанії
Декілька слів про дивізію СС «Галичина»
Універсал національної єдності
Перша спроба моїх недоброзичливців скористатись новим політичним співвідношенням
Післямова до викладеного
15 річниця незалежності України
Чим завершили і що будемо робити?
Що було цікавого у вересні
Як зробити вітроенергетику ефективною
Розбудова системи противаг
Нарада у міністра
Подорож до Німеччини
Загальні збори АПНУ
Полювання на помаранчевих міністрів
Роздуми під час святкування Дня свободи
Кілька слів про добросусідство
Післямова в остаточному варіанті
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.