Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У неділю 7-го жовтня я разом з сином Олександром після досить довгої перерви пішов знову до спортзалу і з насолодою пограв у бадмінтон. Ця гра прекрасна уже тим, що в неї можна грати і у 64 роки. А ще вона прекрасна тим, що, граючи у бадмінтон, очищаєш свій мозок під час гри від будь-якої політики і науки, чого важко досягти у інший спосіб. А увечері по телебаченню я дивився лише футбольні репортажі з Англії, Іспанії та Італії, що продовжило стан відпочинку мозку. Тож у понеділок 8-го жовтня я прийшов на роботу бадьорим і життєрадісним — як після місячної відпустки. А тому і 9 питань, які були розглянуті на засіданні ректорату протягом двох з половиною годин, не викликали втоми.

У другій половині дня, розписавши вхідну пошту, я годину попрацював з доцентом Тетяною Мартинюк, яка принесла на перегляд перший варіант докторської дисертації, і півгодини присвятив розмові з доцентом Сахно стосовно його планів роботи над докторською дисертацією і розширенням впровадження у навчальний процес майбутніх менеджерів інформаційної технології «1С-бухгалтерія», якою він володіє цілковито і по якій береться також розробити спецкурс для дистанційного підвищення кваліфікації практикуючих бухгалтерів. Підписавши документи, які були знесені протягом дня з різних підрозділів університету до моєї приймальні, я о 18 годині 45 хвилин включив телеканал ICTV і прослухав випуск останніх новин.

Головною новиною, звичайно ж, було повідомлення про те, що Президент України Віктор Ющенко зібрав у себе керівників усіх політичних блоків і партій, які перемогли на дострокових парламентських виборах, щоб висловити їм своє бачення послідовності післявиборних полiтичних подій у державі. Віктор Ющенко зажадав від них, щоб вони в найближчі 5 днів між собою домовились і створили парламентську більшість та розподілили усі владні портфелі. Після цього, незалежно від того, хто створить парламентську більшість і буде при владі, а хто піде в опозицію, повинно бути здійснено: збалансування влади шляхом відміни нинішнього закону про Кабінет міністрів, яким половина президентських повноважень передана прем’єр-міністру; відміна недоторканості народних депутатів і зняття з них усіх пільг; реформа судової системи; підготовка нової редакції Конституції України з затвердженням її за участю не лише Верховної Ради, а і народу; передача усіх силових і правоохоронних структур у підпорядкування президенту держави; прийняття Бюджету-2008 з врахуванням усіх пропозицій президента по забезпеченню соціальних гарантій громадянам України.

Зустріч у президента тривала за повідомленням журналістів 2 години, після чого, виходячи з президентського секретаріату, лідери основних політичних сил дали бліц-інтерв’ю журналістам.

Віктор Янукович вперше сказав про те, що, якщо Партії регіонів не вдасться створити парламентську більшість, то вона працюватиме в опозиції.

Юлія Тимошенко повторила, що її політична сила згодна віддати опозиції усі парламентські комітети з контрольними функціями, Рахункову палату, посаду віце-прем’єра і заступників губернаторів по контролю за діями влади, а також згодна на ревізію Закону про Кабінет міністрів для приведення його у відповідність Конституції України.

Юрій Луценко і В’ячеслав Кириленко, які вийшли до журналістів разом з Юлею Тимошенко, підтвердили, що блок НУНС буде створювати парламентську більшість виключно лише із БЮТ.

Володимира Литвина на зустрічі з президентом не було — його політичну силу представляв Шаров, інтерв’ю у якого або не брали, або не показали — і це перша ознака того, що Литвину поки що ніяких пропозицій, для нього прийнятних, ні від Віктора Ющенка, ні від Юлії Тимошенко не надійшло.

9 жовтня я разом з групою професорів здійснював зранку і до обіду прийом кандидатських іспитів у аспiрантів 3-го року навчання, потім була поточна робота з діловими паперами, а о 18 годині я пішов до актового залу, де розпочався огляд молодих талантів, що поступили до нас цього року, на міжінститутському фестивалі «Студентська осінь».

З вечірніх політичних новин цього дня заслуговують на увагу дві — по-перше, повідомлення із Москви, де на переговорах з прем’єр-міністром Росії Віктором Зубковим наш прем’єр-міністр Віктор Янукович домовився про терміни і порядок погашення українського боргу за газ у 1,3 мільярди доларів, а по-друге, заява Юлії Тимошенко про те, що, якщо домовленості між БЮТ і президентським блоком НУНС про створення спільної парламентської більшості не будуть дотримані, то її політична сила розпочне підготовку до президентських виборів, в яких прийме участь і вона, як кандидат у президенти. Таку її відверту і різку заяву я особисто розцінюю як свідчення того, що переговори між Партією регіонів і далеко не останніми в політичному сенсі представниками блоку НУНС про створення так званої «широкої» парламентської коаліції, то є не домисли політологів і журналістів, а реальність. Другим свідченням цього можуть слугувати вимоги Віктора Ющенка до лідерів політичних сил прийняти зміни до Конституції України і проголосувати за відміну депутатської недоторканості, на що потрібно у парламенті мати не менше ніж 300 однодумців, що може бути забезпечене лише за умови, що до парламентської більшості увійдуть не лише ПР, НУНС, КПУ і БЛ, але і додасться не менше ніж 5 перебіжчиків із майбутньої фракції БЮТ. І, якщо так станеться, то, думаю, фракції Юлії Тимошенко варто буде не боротись за зняття депутатської недоторканості, а, навпаки, протидіяти прийняттю цього рішення, оскільки її політичні опоненти в разі відсутності депутатської недоторканості можуть спробувати не допустити Юлію Тимошенко до участі у майбутній президентській виборній кампанії шляхом висунення нових обвинувачень по старих справах або відкриття нової кримінальної справи і нового арешту. Я думаю, що не настав ще час для зняття депутатської недоторканості в Україні. При нинішньому стані справ у судовій і правоохоронній системах України сфабрикувати кримінальну справу проти будь-якого незручного опозиційного політика на замовлення від владних структур, на мій погляд, особливих труднощів не складатиме. Тож нехай спочатку у нас приживеться нормальна партійна система зміни влади через всенародні вибори, нехай спочатку судові і правоохоронні структури звикнуть не реагувати на замовлення, а тоді уже можна буде і відміняти депутатську недоторканість. В противному разі у нас скоро знову утвердиться однопартійна система, а усі її політичні противники опиняться або у в’язницях, або за кордоном, як це уже сталося в Росії.

Варто відзначити, що вранці цього ж дня, ще до початку кандидатських іспитів я допустив до проведення перевірки документації по тендерних закупівлях за кошти державного замовлення двох перевіряючих — одного з прокуратури Ленінського району, а другого — з міського відділу КРУ.

Попрацювавши з нашою тендерною документацію, перевіряючі в кінці цього ж дня з нами попрощались, заявивши, що порушень чинного законодавства в галузі тендерних закупівель вони у нас не виявили, а тому і акта перевірки не складали.

У суботу 13 жовтня після завершення двох засідань наших університетських спецрад, на яких слухались захисти кандидатських дисертацій Мафути Тедді (на тій, якою керую я) та Володимира Севастьянова (на тій, якою керує професор Олексій Азаров, а я є лише рядовим членом) я зайшов до кабінету і включив телевізор, аби дізнатись, що нового у державі та у світі. Особливо мене цікавили дві речі — чи завершила ЦВК підрахунок голосів виборців на виборах, що відбулися 30 вересня, за оригіналами протоколів, та чи відвідала, як обіцяла напередодні, Юлія Тимошенко резиденцію президента держави з узгодженим документом, що засвідчує готовність демократичних сил створити більшість у новому складі парламенту. Але наряду з повідомленнями про те, що підрахунок голосів у ЦВК ще триває, та про те, що Юлія Тимошенко ще з Віктором Ющенком не зустрілась, я, на жаль, почув і страшну звістку про те, що у десятиповерховому багатоквартирному будинку у Дніпропетровську в околі 11 години вибухнув газ, і що в результаті цього вибуху два під’їзди у будинку зруйновані, та що уже відомо про 9 загиблих, 25 поранених і 21 пропалого безвісти. Трохи пізніше стало відомо, що на місце трагедії виїхав спочатку міністр надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, а потім і прем’єр-міністр Віктор Янукович, який усе ще не вірить у те, у що уже вірить багато хто з журналістів та політологів з фаталістичним світоглядом — що саме перебування Нестора Шуфрича на посаді міністра надзвичайних ситуацій і є причиною виникнення усіх цих надзвичайних ситуацій, оскільки він ці надзвичайні ситуації притягує до себе, як магніт, про що свідчить усе його політичне життя, починаючи з того року, коли він засвітився як публічний політик.

Як з’ясувалось увечері, до Дніпропетровська, який є її рідним містом, де живуть її мама і чоловік, вилетіла і Юлія Тимошенко.

Свідки трагедії із уцілілих квартир розповіли тележурналістам, що перед вибухом вони чули гул газового потоку, який доносився з підвального приміщення і сильний запах газу. Приладами на газовому розподільчому пункті зафіксовано різке зростання тиску газу у газовій мережі, підведеній до будинку, де стався вибух. Знайшлися і ті, що бачили, як перед вибухом до газового розподільчого пункту зайшли і швидко вийшли звідти троє молодих людей, котрі покинули двір на автомобілі «Міцубіші» чорного кольору. А керівники обласної газової кампанії заявили, що у них немає в експлуатації автомобіля «Міцубіші» чорного кольору і вони своїх працівників до цього розподільчого пункту цього дня не посилали, оскільки кількома днями раніше цей пункт був перевірений і встановлено, що усі регулятори тиску у ньому працюють в штатному режимі.

Цього ж таки 13 жовтня наша орденоносна збірна по футболу, керована Олегом Блохіним, виступаючи у Шотландії, програла відбірний матч збірній цієї країни з рахунком 3:1 і остаточно втратила шанс потрапити до фiнальної частини чемпіонату Європи 2008 року, оскільки перед цим вона уже встигла двічі програти італійцям, один раз французам і звести унічию матч з грузинами. Тож подальша боротьба за перші два місця у нашій підгрупі розвернеться уже лише між командами Італії, Франції і Шотландії.

Продовжую розповідь у неділю 14 жовтня. У цей день християни відзначають одне із своїх головних свят — Свято Покрови Святої Богородиці. Запорізькі козаки вважали Свято Покрови своїм найголовнішим святом і оголосили його багато років тому Днем козацтва. А 65 років тому, саме у цей день, було оголошено про створення Української повстанської армії (УПА), яка спочатку воювала на Волині та Галичині за визволення України від німецьких окупантів, а після завершення 2-ї світової війни продовжила боротьбу, але тепер уже проти радянських військ, які теж вважала окупаційними.

Президент України Віктор Ющенко закликає визнати вояків УПА борцями за визволення України і прирівняти їх за пільгами до учасників Великої Вітчизняної війни. Але спротив його противників у парламенті не дозволяє це визнати законодавчо і по-сьогодні. І це не дивно, адже серед ветеранів сьогодні переважають ті, хто з вояками УПА воював у складі військ НКВД, МДБ та прикордонних військ Радянського Союзу, тож вони не бажають визнати своїх колишніх противників рівними їм, а тому роблять усе, аби не допустити законодавче врегулювання цього питання. І мене це дивує, адже люди, яким скоро уже потрібно буде постати перед богом, повинні за божими заповідями бути терпимими до вчинків інших людей і прощати їм завдані образи. Тим паче, що ми уже давно простили німців за усі руйнування і злочини, вчинені у нас під час тієї війни. Тож чому не простити своїх, які воювали за незалежність тієї держави, у якій ветерани нині живуть? І, я думаю, що, якби не комуністи Петра Симоненка та «прогресивні» соціалісти Наталії Вітренко, то взаємне прощення ветеранів війни з обох боків уже відбулося б. Але для КПУ і ПСПУ — це ж передвиборчий бренд, за допомогою якого вони завойовують голоси офіційно визнаних ветеранів на виборах, ось тому вони і розпалюють цю ворожнечу. Однак вплив на людей з боку і КПУ, і особливо ж ПСПУ з кожним роком зменшується, тож, думаю, не пройде і кілька років, як вояки УПА будуть визнані учасниками 2-ї світової війни, хоча для переважної більшості з них це визнання уже буде посмертним. Але це визнання потрібне молодим людям, особливо школярам, щоб вони бачили, що боротьба за свободу України від будь-яких поневолювачів рано чи пізно державою визнається — і це буде стимулом прищеплення патріотизму в молодих душах.

В честь 65-річчя від дня заснування УПА її вояки та кияни із числа тих, які підтримують Віктора Ющенка в його заклику визнати вояків УПА учасниками визвольних перегонів, пройшли ходою від пам’ятника Тарасу Шевченку на проспекті його імені до пам’ятника Богдану Хмельницькому на Софійській площі у Києві. Їм намагались заважати комуністи і «вітренківці», але міліція і солдати внутрішніх військ та «Беркуту», що утворили кордон вздовж вулиць, якими йшли вояки УПА до Софійської площі, не дали зіткнутись у двобої ідеологічним противникам. Що важливо, навіть у Сімферополі прихильникам УПА міліція забезпечила можливість покласти квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, захистивши їх від нападок офіційних ветеранів і комуністів, щільність та агресивність яких там є чи не найбільшою в Україні.

Телеоператори «5 каналу» у випуску новин о 14 годині показали Юлію Тимошенко, яка, прибувши до місця трагедії у Дніпропетровську, заявила, що потрібно або повернути газове господарство державі, або примусити приватних підприємців, у власності яких сьогодні знаходиться газопостачання в багатьох містах України, вкладати кошти в забезпечення газової безпеки, чого не робить нинішня влада. Юлія Тимошенко пообіцяла потерпілим від вибуху газу, що візьме під власний контроль їх забезпечення усім необхідним та відшкодування понесених збитків.

Із цього ж випуску новин я дізнався, що ЦВК врешті-решт отримала усі остаточні протоколи з виборчих округів і порахувала усі голоси, віддані на виборах 30 вересня за ту чи іншу політичну силу.

Тож остаточні результати виборів є такими — до Верховної Ради України 6-го скликання пройшли 5 політичних сил, а саме: Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, Блок «Наша Україна-Народна самооборона», Комуністична партія України і Блок Литвина, причому ПР отримала 34,37 % голосів, БЮТ — 30,71 %, НУНС — 14,15 %, КПУ — 5,39 %, БЛ — 3,96 %. Тож тепер уже остаточно ясно, що об’єднання БЮТ+НУНС, яке набрало в сумі 44,86 %, отримало на 1,14 % більше ніж гіпотетичне об’єднання ПР+КПУ+БЛ, яке набрало в сумі 43,72 %.

Але не виключено, що при такому розкладі політичних сил Блок Литвина займе нейтральну позицію, і тоді об’єднання ПР+КПУ матиме лише 39,76 %, що на 5,10 % менше ніж у об’єднання БЮТ+НУНС. А це за європейськими стандартами уже суттєва перевага нинішньої опозиції над нинішньою владою. Тож завтра, у понеділок 15 жовтня, ми уже почуємо офіційне оголошення результатів виборів, а, можливо, до кінця дня і офіційне оголошення парламентської більшості та кандидатури прем’єр-міністра.

Але один висновок уже можна зробити і сьогодні — екзит-полам серйозних соціологічних організацій вірити можна.

А у вечірніх новинах цього ж дня було оголошено Указ Президента України Віктора Ющенка, згідно з яким головнокомандувачу УПА в період з 1942 по 1950 роки Роману Шухевичу було посмертно присвоєно звання Героя України з врученням відповідних регалій його сину. Віктор Ющенко нагородив орденами і медалями також багатьох ще живих колишніх вояків УПА, які він їм вручив на урочистому вечорі у Національному палаці «Україна», присвяченому 65-й річниці створення Української повстанської армії. Я на цей вечір не був запрошений, тож процитую слова Віктора Ющенка, висловлені там у його привітанні, спираючись на гарну публікацію з цієї нагоди в газеті «День» від 16 жовтня 2007 року під заголовком «Йде армія нескорених, ця армія — УПА», авторами якої є журналісти Людмила Коханець та Сергій Лавренюк. Ці слова президента прозвучали так: «Я рішуче й однозначно наполягаю на державному визнанні ветеранів українського підпілля і звертаюсь до нового парламенту України і майбутнього уряду — ухвалити це рішення». Звичайно, це викликало шквал протестів серед комуністів і «вітренківців», але у патріотів України, до яких себе причисляю і я, цей крок Віктора Ющенка викликав позитивну реакцію. Дійсно, легендарний командарм УПА Роман Шухевич, який більше двох років під час 2-ї світової війни і ще цілих п’ять років після її закінчення керував визвольною боротьбою українського народу, заслуговує на звання Героя України, як ніхто інший. Як заслуговують на те, щоб бути нагородженими відзнаками країни, за яку вони боролись, і ті колишні вояки УПА, які ще є серед нас. І те, що ми зараз маємо як герб України той же самий тризуб, який мали і вони на своїх знаменах, і те, що державний прапор ми сьогодні маємо із синьо-жовтими кольорами, які були офіційними кольорами і прапорів УПА — це є ще одним свідченням того, що сьогодні у нас є саме та держава, за утворення якої боролась Українська повстанська армія. А тому ніхто із громадян цієї держави не має морального права виступати проти визнання колишніх вояків УПА ветеранами визвольних змагань за Україну і протестувати проти надання їм тих пільг, якими користуються нині колишні радянські ветерани.

Новини понеділка 15 жовтня формувались, в основному, під впливом трьох масштабних подій: по-перше, ходом рятувальних робіт в обломках зруйнованого вибухом газу багатоквартирного житлового будинку у Дніпропетровську, по-друге, очікуванням остаточного оголошення Центральною виборчою комісією результатів дострокових парламентських виборів, а по-третє, переговорами між БЮТ і блоком НУНС про створення парламентської більшості.

Рятувальні роботи у понеділок у Дніпропетровську ще не завершились. На жаль, число тих, що загинули під час вибуху газу, зросло до 15 осіб, а ті 15 осіб, які ще залишаються пропалими безвісти, скоріш за усе, теж знаходяться під уламками конструкцій зруйнованої вибухом частини будинку з нульовими шансами на порятунок.

ЦВК врешті-решт у другій половині цього останнього за вимогами закону дня підвела остаточні результати парламентських виборів, і усі 15 її членів підписали без будь-яких застережень підсумковий протокол. Згідно з цим протоколом Партія регіонів набрала 34,37 % голосів і матиме у Верховній Раді України 6-го скликання 175 народних депутатів, Блок Юлії Тимошенко набрав 30,71 % голосів і матиме 156 народних депутатів, Блок «Наша Україна — Народна самооборона» набрав 14,15 % і матиме 72 народних депутати, Комуністична партія України набрала 5,39 % і матиме 27 народних депутатів, а Блок Литвина набрав 3,96 % і матиме 20 народних депутатів. 2,73 % виборців проголосували проти усіх, а 2,86 % віддали свої голоси Соціалістичній партії України, яка не подолала тривідсотковий прохідний бар’єр. Якщо усі ці проценти скласти, то виходить 94,17 %. Тож виходить, що за усі інші 14 політичних сил, які брали участь у дострокових парламентських виборах, проголосували лише 5,83 %, що свідчить про подальшу безперспективність збереження більшістю із них самостійного статусу. Всього у цих виборах взяли участь 62,02 % від загальної кількості виборців, внесених у списки, — це трохи більше 20 мільйонів громадян України, або трохи більше 45 тисяч голосів за один депутатський мандат.

ЦВК зобов’язало політичні сили, які увійшли до складу Верховної Ради України 6-го скликання, провести перше засідання парламенту не пізніше ніж через 30 днів після оголошення результатів виборів. Нагадаю, що 5 днів після офіційного оголошення результатів виборів надається бажаючим ці результати оскаржити у суді.

Вечірні новини понеділка принеси звістку, що Юлею Тимошенко, В’ячеславом Кириленком та Юрієм Луценком після чотиригодинного остаточного узгодження програм, сфер відповідальності і регламенту взаємодії підписано, а точніше, парафовано угоду про створення у парламенті у перший день його засідання парламентської більшості на основі БЮТ+НУНС. Одночасно ЗМІ повiдомили, що прес-служба Партії регіонів усе ще заявляє про намір цієї партії домагатись створення парламентської більшості на її основі, що уже нереально, оскільки в угоді БЮТ+НУНС є пункт, який виключає блокування будь-якої із цих сил з Партією регіонів. Стало відомо, також, про те, що угода БЮТ+НУНС передбачає скасування закону про Кабінет Міністрів у нинішній редакції, передачу усіх силових структур, включаючи МВС, під юрисдикцію президента держави та скасування недоторканності народних депутатів України і усіх їхніх пільг, а також узаконення конституційної норми про імперативність мандату кожного з депутатів, що унеможливить перебігання їх від фракції до фракції. Якщо усе це буде реалізовано, то Віктор Ющенко отримає владних повноважень навіть більше, ніж їх мав Леонід Кучма і мають нині Володимир Путін у Росії та Олександр Лукашенко в Білорусії.

Під вечір цього ж дня перед телекамерами виступив Президент України Віктор Ющенко і оголосив наступний день — вівторок 16 жовтня — днем жалоби по загиблих підчас вибуху газу у житловому будинку у Дніпропетровську.

Тож у вівторок 16 жовтня на наших університетських будівлях, як і по усій Україні, були вивішені державні прапори з чорними жалобними стрічками. Але життя продовжувалось, а тому у цей же день за розкладом я, як голова екзаменаційної комісії, взяв участь у прийомі вступних іспитів до аспірантури зі спеціальності.

Продовжую розповідь у п’ятницю 19 жовтня після повернення із Києва, куди я поїхав у середу 17 жовтня у другій половині дня для того, щоб наступного дня взяти участь у засіданні президії Академії педагогічних наук України.

Крім участі у засіданні Президії АПНУ я у четвер вранці узгодив питання в аналітично-координаційному відділі з його керівником Валентиною Бабич про включення до порядку денного чергового засідання Координаційної ради академії питання координації тем кандидатських дисертацій по педагогічних науках моїх аспіранток без відриву від виробництва Наталії Ляховченко та Олени Слободянюк, а після засідання заїхав до НТУУ «КПІ» для зустрічі з професором Валентином Чермалихом, який погодився бути рецензентом монографії по оптимізації електроприводів рухомих транспортних засобів, написаної під моїм керівництвом та під моєю редакцією моїм молодшим сином Олександром за результатами, отриманими ним у кандидатській дисертації та при розв’язанні тих задач, що були поставлені членами спецради для подальших досліджень під час захисту цієї дисертації у спецраді при НТУУ «КПІ», керованій професором Артуром Праховніком. Оскільки професор Валентин Чермалих був офiційним опонентом по кандидатській дисертації Олександра, після захисту якої пройшло лише півроку, то йому було найбільш спідручно рецензувати цю монографію, і це рецензування не відібрало у нього багато часу.

Варто відзначити, що по приїзду до Києва у середу ввечері я обсудив з Георгієм Філіпчуком, який теж у цей день прибув до Києва для підписання в якості члена майбутньої парламентської фракції БЮТ угоди між БЮТ та НУНС про створення парламентської коаліції, мої подальші перспективи як кандидата у народні депутати України, котрий не увійшов до списку тих, хто скоро стане народним депутатом України.

Георгій Філіпчук мені повідомив, що керівники БЮТ позитивно сприйняли мою пропозицію залишатись на посаді ректора навіть після того, як велика група народних депутатів від БЮТ складе з себе депутатські повноваження у зв’язку із отриманням керівних посад у виконавчій владі і на їхні місця до парламенту підуть ті, хто нині ще перебувають у непрохідній частині списку, серед яких є і я. Більше того, планується мені надати статус радника прем’єр-мiністра з питань освіти і науки на громадських засадах, тобто, без складення з себе ректорських повноважень.

Що мене зацікавило із тих подій, які мали місце у середу та четвер?

Приємно було побачити на з’їзді Європейської народної партії, який пройшов у ці дні в Португалії, Віктора Ющенка разом з Юлею Тимошенко — це є однозначним свідченням того, що намагання журналістів і політологів, які обслуговують інтереси Партії регіонів, вбити клин між ними шляхом роздмухування у ЗМІ розбіжностей у їх програмах та вишукуванням доказів взаємної недовіри між ними, сьогодні є надуманими і безпідставними.

Приємно було ще раз почути із уст голови цієї партії, яка є європейською міждержавною партією, пана Мартенса, що члени очолюваної ним партії вітають перемогу демократичних сил України на дострокових парламентських виборах і радять якнайшвидше створити у нашій державі справді демократичний уряд на чолі з Юлею Тимошенко, який здатний буде побороти корупцію.

Оприлюднено інформацію про те, які посади в уряді після початку роботи нового складу Верховної Ради України і офіційного створення парламентської більшості в складі БЮТ+НУНС отримає кожна із цих політичних сил. Із 24 кабмінівських посад кожен із політичних блоків, що створили парламентську більшість, отримає по 12. За БЮТ закріплені посади прем’єр-міністра, першого віце-прем’єр-міністра, одного віце-прем’єр-міністра, і дев’яти міністрів таких міністерств: аграрної політики, вугільної промисловості, економіки, охорони навколишнього середовища, палива та енергетики, праці та соціальної політики, промислової політики, транспорту і зв’язку, фінансів. За блоком НУНС закріплені посади двох віце-прем’єр-міністрів і десяти міністрів таких міністерств: внутрішніх справ, будівництва та архітектури, захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, іноземних справ, культури і туризму, надзвичайних ситуацій, оборони, освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту, юстиції. Виходячи з того, що я не знайшов у цьому розподілі Міністерства житлово-комунального господарства, та з того, що навряд чи при складанні угоди про нього могли забути, можна зробити висновок, що у новому складі Кабміну такого міністерства не буде.

А десять важливих Державних комітетів БЮТ і НУНС розподілили між собою так: за БЮТ закріпили посади голів: Державного комітету статистики, Державного комiтету по регулюванню ринку фінансових послуг, Державної комісії по цінних паперах і фондовому ринку, Національної комісії регулювання електроенергетики, Фонду державного майна. А за НУНС — голів: Антимонопольного комітету, Головного управління державної служби, Державного комітету телебачення та радіомовлення, Державної служби експортного контролю, Національної комісії регулювання зв’язку.

БЮТ і НУНС домовились також про те, що у міністерствах та комітетах, де міністром чи головою буде призначено представника однієї із цих політичних сил, його першим заступником стає представник другої із цих же сил.

Тож, якщо на усі посади, які відійшли до БЮТ, призначатимуться ті, хто за результатами цих дострокових виборів уже став народним депутатом України від Блоку Юлії Тимошенко, то на їхні місця у парламент прийдуть ще 32 наступних претенденти з виборчого списку БЮТ. А тому навіть той претендент на депутатську посаду, який нині у списку посідає 188 місце, теж має не нульовий шанс стати народним депутатом України.

А на посаду Генерального прокурора України БЮТ+НУНС планують замість Олександра Медведька рекомендувати нинішнього прокурора Криму Віктора Шемчука, якого Віктор Ющенко уже пробував призначити виконувачем обов’язків Генерального прокурора замість Святослава Піскуна.

На вимогу Віктора Ющенка БЮТ+НУНС погодились на те, щоб перед тим, як поставити на голосування кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра, були проголосовані в одному пакеті 12 законопроектів, якими втілюються в життя основні передвиборчі гасла як президента держави так і пропрезидентських політичних сил, а саме: про відміну пільг народних депутатів і скасування депутатської недоторканності, про зміни до закону про Кабмін, про імперативний мандат, про дострокові вибори мера Києва, про місцеві державні адміністрації, про місцеве самоврядування, про центральні органи виконавчої влади, про внутрішні війська, про державні закупівлі, про опозицію, про затвердження статуту ГУАМ.

До речі, якщо цей пакет навіть набере 226 голосів, але не набере 300, то деякі із проголосованих законів із цього пакету у дію не вступлять, оскільки вони зазіхають на конституційні норми, змінити які можна лише конституційною більшістю голосів. І, підчас цього голосування, стане ясно, наскільки щирими були народні депутати від Партії регіонів та КПУ, які у нелегітимний період існування Верховної Ради 5-го скликання уже проголосували за скасування недоторканості і пільг народних депутатів.

Багато хто з журналістів і політологів прогнозують негативне голосування як за цей пакет, так і за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра. Аргументують прогноз невдоволенням деяких людей, від яких залежать результати голосування, а саме: Владислава Каськіва законом про імперативний мандат, Анатолія Гриценка — пропозицією БЮТ скасувати призов до збройних сил з 01.01.2008 року, Юрія Єханурова — пропозицією БЮТ повернути вкладникам Ощадбанку втрачені заощадження протягом двох років, а Святослав Вакарчук — перебуватиме під час голосування на гастролях в США. Тож не проголосувати можуть 4 народних депутати, а в запасі у коаліції БЮТ+НУНС, яка налічує 228 народних депутатів, є лише два голоси.

Однак є і такі політологи та журналісти, які вважають, що і за пакет законів, і за Юлію Тимошенко можуть проголосувати до 10 народних депутатів від Блоку Литвина, які контролюються бізнесменом Хмельницьким, якщо Юлія Тимошенко дасть йому гарантії недоторканості його бізнесу, заради якої він і пішов у виборчий список до Партії регіонів. І якщо дійсно виборчу кампанію Володимира Литвина фінансував бізнесмен Хмельницький, як говорить дехто з журналістів і політологів, то цілком імовірно, що Володимир Литвин не заборонятиме «похресникам» цього бізнесмена у його фракції голосувати і за пакет, і за Юлію Тимошенко.

У ці дні ЗМІ зробили героєм Нестора Шуфрича, який постійно позує перед телекамерами як міністр, який день і ніч проводить на рятувальних роботах у Дніпропетровську, керуючи процесом розбору завалів і пошуком загиблих людей, яких уже налічується 23 при шести таких, що вважаються пропалими безвісти, але які теж можуть виявитися під цими завалами.

Я не зовсім розумію, як може професійно керувати розбором завалів і рятувальними роботами людина, яка є істориком за університетською освітою, отриманою у 1992 році, яка є кандидатом наук за темою дисертації «Розвиток і трансформація аграрного виробництва в Угорщині», захищеною у 2004 році, і яка до переходу в політику працювала перекладачем торгово-побутового підприємства, радником кооперативного об’єднання, комерційним директором радянсько-австрійського СП та президентом м’ясної кампанії.

І чи не тому розбір завалів будинку у Дніпропетровську триває уже цілий тиждень, що цим процесом керує не фахівець? І, мабуть, фахівець прийняв би рішення про примусове завалення стіни, яка нависла над завалами у бік, протилежний від них, у перший день ліквідації наслідків трагедії, а не через тиждень. І тоді рятувальники працювали б швидко, і не ризикуючи самі потрапити під завал. І у цьому випадку, думаю, вони розібрали б завали за три дні, що давало шанс під цими завалами знайти не лише трупи, а і когось живого.

П’ятниця 19 жовтня запам’ятається мені у першу чергу тим, що прийшло повідомлення з міської податкової інспекції про початок з понеділка, через тиждень, перевірки нашого університету на предмет правильності сплати податків і зборів. Причому термін перевірки встановлено місяць. Хоча видів діяльності, за які наш університет, що має статус бюджетної неприбуткової організації, повинен сплачувати податки і збори, настільки мало, що перевірка його навіть глибиною до трьох років може бути здійснена одним-двома податківцями максимум за 2–3 дні.

Але я розумію, що за ініціативою когось із оточення нашого міністра, по відношенню до мене, керівника університету, який осмілився не лише підтримувати на виборах опозиційну політичну силу, але і погодився увійти у її виборчий список, дана команда «Фас». І пішли перевірки. А оскільки районний прокурор з ревізором міського КРУ не виявили порушень в тендерних закупівлях, які проводив університет за державні кошти, то на наступному тижні з’явився ревізор КРУ із міністерства. Оскільки цей ревізор порушень у виконанні університетом плану держзамовлення не виявив, то через тиждень в університеті з’являться податківці. І я впевнений, що, якщо і їм не вдасться виявити в університеті якихось порушень, то через недовгий час після них з’являться пожежники або інспектори по контролю за цінами. І, я прогнозую, що так триватиме до тих пір, поки наш міністр буде залишатись на своїй посаді. А якщо Юлія Тимошенко не стане прем’єр-міністром, то до тих пір, поки не знайдеться причина, з якої міністр зі мною зможе розірвати контракт. І за цим процесом буде спокійно спостерігати обласна державна адміністрація, яка буде лише рада, якщо контракт зі мною таки буде розірваним. Щоб іншим ректорам неповадно було проявляти самостійність в політичних уподобаннях.

У неділю 21 жовтня Вищий адміністративний суд розпочав розгляд скарг, які подали на дії ЦВК комуністи, соціалісти, вільні демократи Михайла Бродського та дві ще мілкіші партії. Суд об’єднав усі ці скарги в одне провадження, яке він зобов’язаний згідно з законом здійснити протягом не більше 5 днів. У цих позовах наголошується на тому, що ЦВК невірно підрахувала голоси і потрібно усі ці голоси знову перерахувати, щоб в разі подолання соціалістами трипроцентного бар’єру змінити результати виборів на прямо протилежні, тобто, на користь нині правлячої коаліції. А члени ЦВК, які уповноважені в суді відстоювати її честь, заявляють, що усе зроблено вірно і навіть з термінами оскарження результатів підрахунку голосів заявники запізнились — потрібно було ці оскарження вносити ще на етапі підрахунку голосів на округах. Але побачимо, що скаже суд. Я особисто не сумніваюсь у тому, що він не задовольнить позов і дозволить опублікувати після винесення цього вердикту результати виборів в «Урядовому кур’єрі» і «Голосі України», що і стане офiційним днем народження Верховної Ради України 6-го скликання.

Понеділок 22 жовтня приніс із Києва потрійну траурну звістку — пішли з життя на минулому тижні такі відомі і небайдужі особисто мені науковці, як професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валерій Гондюл, професор Національного авіаційного унiверситету В’ячеслав Фабричев та науковий співробітник Інституту кібернетики НАН України, професор Олексій Григорович Івахненко.

Олексій Григорович був одним із піонерів кібернетики в Україні і науковим керівником усіх тих докторів наук в галузі технічної кібернетики, яким сьогодні уже далеко за 70 років. У мене він був опонентом по докторській дисертації. В бутність головним редактором центрального «кiбернетичного» журналу України «Автоматика», який був єдиним україномовним науковим академічним журналом в Радянському Союзі, Олексій Григорович залучав мене, тоді ще зовсім молодого науковця у ранзі кандидата технічних наук, до рецензування на сторінках «Автоматики» наукових монографій поважних закордонних авторів в галузі технічної кібернетики. Прожив Олексій Григорович довге і красиве наукове життя, із якого відійшов у інший світ на 95-му році від дня народження, до останньої миті зберігаючи ясний розум і слухняні ноги. Але, незважаючи на розуміння того, що Бог йому дав прожити стільки, скільки не живуть переважна більшість людей на Землі, смуток в мою душу від того, що уже більше ніколи не почую його спокійний і мудрий голос, у мою душу все одно закрався.

Професор Валерій Гондюл, який у свій час з посади проректора Київського політехнічного інституту переходив на посаду заступника міністра освіти з питань вищої освіти, упродовж двох років був моїм прямим начальником, до того ж він був моїм ровесником, а тому звістка про його смерть нагадала мені, що і я уже від неї не застрахований.

Професор В’ячеслав Фабричев був іногороднім членом очолюваної мною докторської наукової спецради, тож його смерть окрім смутку за гарною людиною змусила одразу ж розпочати пошук заміни йому у спецраді у дуже стислі терміни, оскільки документи на перезатвердження цієї спецради на новий термін уже знаходяться у Вищій атестаційній комісії України.

На останньому засіданні очолюваної мною спецради, яке відбулося десять днів тому, професор Фабричев не був, у зв’язку з тим, що займався похоронами своєї дружини. А через тиждень після похорон дружини пішов у інший світ вслід за нею. Мабуть вони були дуже прив’язаними одне до одного, як лебеді.

Постскриптум: у четвер 25 жовтня ближче до півночі телебачення принесло звістку, що Вищий адміністративний суд України завершив розгляд і прийняв рішення про відхилення вимог позовів комуністів, соціалістів та ще трьох мілких партій з їх претензіями до роботи ЦВК по визначенню результатів дострокових парламентських виборів, а також зняв заборону з опублікування результатів цих виборів в газетах «Урядовий кур’єр» та «Голос України».

До речі, коли на передачі «Я так думаю», що у цей час ще тривала на каналі «1+1», її ведуча Анна Безулик зачитала повідомлення з Вищого адміністративного суду України про відмову у задоволенні позовів 5 партій до ЦВК і звернулась до автора позову комуністів Сергія Гмирі, який був одним із учасників цієї передачі, з пропозицією прокоментувати це рішення ВАСУ, він у відповідь заявив, що ще в момент подачі позову до суду уже знав, яким буде його рішення. А це означає, що у своєму позові Гмиря використовував завідомо непідсудні аргументи, причому знаючи про їх непідсудність. І як він після цього може розраховувати на те, що хтось буде прислуховуватись до його аргументів у майбутньому?

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Хто дбатиме про вищу освіту?
Політичні іскри від пожеж на Херсонщині
Провінційні особливості нинішнього святкування Дня Незалежності
Особливості цьогорічного святкування Дня Незалежності у Києві
www.mokin.com.ua
Міністр освіти і науки у Вінниці
Загальні збори колективу університету
Присудження Юлії Тимошенко звання «Почесний професор ВНТУ»
Посвята першокурсників у студенти
Юлія Тимошенко в університеті
Верховна Рада, Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський «не здаються»
Атака комуністів
Трішки про події за кордоном
Поїздка до Києва
Особливості нинішньої передвиборчої агітації
Вибори
Післявиборні перемовини і очікування
Реакція на непряме звинувачення
Відповідь на звернення Тетяни Антонець до правоохоронних органів
Приємні новини
Ремонт
Тиждень на колесах
І навчальні плани підготовки програмістів у нас сучасні, і видумки Степанця про хабарництво не знайшли підтвердження
Звинувачення за межами логіки і законодавства
Старт Верховної Ради України 6-го скликання
Ніхто на права студентів оздоровлюватись в санаторії-профілакторії не посягає
Голодомор
27 листопада — червоний день БЮТівського календаря
Що скаже СБУ?
Нагорода
Перша перемога демократичної коаліції у парламенті, або Арсеній Яценюк — спікер
Переосмислення ролі передач Савіка Шустера і радіо «ЕРА»
Осічка
Прелюдія
Чи можуть прищепити учням несприйняття приниження принижені вчителі?
Юлія Тимошенко — прем’єр-міністр України
Повернення до традиції в призначенні міністра освіти і науки
Битва за бюджет
Чим ще запам’ятаються останні дні 2007 року?
Мені — 65
Репліки
Пляма
Фініш тримісячної податкової перевірки
Нарешті!
Науковий «лохотрон»
Лист у «Дзеркало тижня» Сергію Рахманіну
Віктор Балога відмежовується
А може це послання від Вищого Розуму?
У податкової перевірки відкривається «друге дихання»
«Валентинка» і її наслідки
Перша сходинка на тернистому шляху до наукового лауреатства
Газова атака на територію України як салют на честь нового «Газпромівського» Президента Росії
Запрошення міністра
Загальні збори Академії педагогічних наук України
Перша підсумкова колегія міністра Івана Вакарчука
Відкрите звернення до обласної прокуратури, управління по боротьбі з корупцією у Вінницькій області та обласного управління СБУ
100 днів уряду Юлії Тимошенко
Лист у відповідь народному депутату України Олегу Зарубінському
Університетські новини станом на 10.04.2008
Сенсаційна подія на освітянській і законодавчій нивах України
Кілька думок після шоу «Великі українці» на телеканалі «Інтер»
Яскраве свідчення примарності коаліційної вікторії
Студенти ВНТУ виходять на лід у новому льодовому палаці
Топ-200 за результатами 2007 року
Рокіровка по-російськи
Про перенесення спору з податківцями в суд
Перша перемога над податківцями
То хто ж вони — великі українці?
Леонід Черновецький знову мер Києва
Прорив інформаційної блокади
Відмова від участі в соціологічному проекті КМІС
Я — радник Прем’єр-міністра України
Обговорення проекту нової редакції закону про вищу освіту
Нарада голів спецрад Київського наукового регіону
Вінницькі податківці продовжують ігнорувати рішення суддів
Захист Ані
Провал штурму урядової фортеці
Пітсбург
З приходом нового начальника у Вінницькій обласній ДПА відношення до законів не змінилось
Стихія
Лист міністру стосовно проекту нових умов прийому до вищих навчальних закладів
Чергова війна на Кавказі — грузино-осетинська по формі, але грузино-російська по суті
Економічна оцінка загальнодержавної тестової технології вступу до вищих навчальних закладів
17-а річниця незалежності України
Звіт ректора про роботу у 2007–2008 навчальному році
Розширене засідання парламентського комітету з питань науки і освіти, присвячене захисту прав інтелектуальної власності
Політична криза в Україні
Справедливість є, і за неї варто боротись!
Підтримка Інституту гідробіології НАН України
Зустріч з Президентом
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.