Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

Народні депутати України нарешті визначились з тим, хто в якому із 27 комітетів працюватиме, і обрали керівників цих комітетів. Тож головами комітетів стали:

— Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин — Микола Присяжнюк (ПР),

— Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією — Ігор Калетник (КПУ) — син нашого колишнього губернатора Григорія Калетника,

— Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної полiтики — Володимир Рибак (ПР),

— Комітету з питань бюджету — Микола Деркач (БЛ),

— Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування — Олександр Омельченко (НУНС) — той, що був Київським головою,

— Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи — Анатолій Семинога (БЮТ),

— Комітету з питань економічної політики — Олександр Ткаченко (КПУ),

— Комітету з питань європейської інтеграції — Борис Тарасюк (НУНС),

— Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — Віктор Швець (БЮТ),

— Комітету у закордонних справах — Олег Білорус (БЮТ),

— Комітету з питань культури і духовності — Володимир Яворівський (БЮТ),

— Комітету з питань національної безпеки і оборони — Анатолій Гриценко (НУНС),

— Комітету з питань охорони здоров’я — Тетяна Бахтєєва (ПР),

— Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів — Валерій Сушкевич (БЮТ),

— Комітету з питань податкової та митної політики — Сергій Терьохін (БЮТ),

— Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин — Ігор Шаров (БЛ),

— Комітету з питань правової політики — Сергій Міщенко (БЮТ),

— Комітету з питань правосуддя — Сергій Ківалов (ПР),

— Комітету з питань промислової і регуляторної полiтики та підприємництва — Наталія Королевська (БЮТ),

— Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України — Олександр Єфремов (ПР),

— Комітету з питань свободи слова та інформації — Ганна Герман (ПР),

— Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму — Павло Костенко (БЮТ),

— Комітету з питань соціальної політики та праці — Василь Хара (ПР),

— Комітету з питань транспорту і зв’язку — Володимир Козак (ПР),

— Комітету з питань фінансів і банківської діяльності — Микола Азаров (ПР),

— Спеціальної контрольної комісії — Євген Мармазов (КПУ).

Оскільки Комітет з питань науки і освіти для нашого університету є найважливішим, то для нього я вкажу не лише голову, а і його заступників та секретаря: голова — Володимир Полохало (БЮТ), перший заступник голови — Дмитро Табачник (ПР), заступник голови — Степан Давимука (БЮТ), секретар — Катерина Самойлик (КПУ).

Слід відзначити той факт, що в разі, якщо головою якогось комітету було обрано представника демократичної коаліції, то його першим заступником став представник однієї із трьох опозиційних сил і навпаки.

У ці ж дні Партія регіонів сформувала «тіньовий» опозиційний уряд на чолі з Віктором Януковичем, у функції якого входить критика дій уряду Юлії Тимошенко. Представники Партії регіонів посіли у цьому «тіньовому» уряді 18 посад, а ще 5 посад вони зарезервували для інших опозиційних сил — комуністів та Блоку Литвина, однак ті поки що не поспішають їх займати. У «тіньовому» уряді мінiстром освіти і науки є Дмитро Табачник, а Анатолій Кінах є міністром промисловості. Ну і, звичайно ж, у цьому «тіньовому» уряді Микола Азаров є міністром фінансів, а Нестор Шуфрич відатиме надзвичайними ситуаціями.

У понеділок 24 грудня Віктор Ющенко видав указ, яким викликав здивування і запитання до себе як з боку опозиції так і з боку соратників — він призначив Секретарем Ради національної безпеки і оборони України Раїсу Богатирьову — другого номера у виборчому списку Партії регіонів і лідера однойменної фракції у Верховній Раді України попереднього скликання.

Оскільки РНБОУ у якійсь мірі є контрольним органом по цілому ряду питань для уряду, то дехто з журналістів і політологів поспішив оголосити цей крок президента держави таким, який націлений на створення противаги Юлії Тимошенко. Але є й багато таких, хто вважає, що цей крок Віктора Ющенка націлений на поглиблення розколу в рядах Партії регіонів по лінії Віктор Янукович — Рінат Ахметов, до близького оточення якого входить Раїса Богатирьова, яка з приходом до парламенту Віктора Януковича втратила роль лідера фракції, і яка не отримала підтримки останнього в її бажанні посісти посаду першого заступника Голови Верховної Ради України, на яку регіонали вперто намагаються протиснути комуніста Адама Мартинюка.

На користь останньої версії свідчить і призначення Олега Дубини — вірного соратника одного із очільників «Індустріального союзу Донбасу» Віталія Гайдука на посаду керівника «Нафтогазу України».

У вівторок 25 грудня Політрада Партії регіонів висловилась категорично проти того, щоб Раїса Богатирьова посідала посаду секретаря РНБОУ, оскільки це входить у протиріччя з їхніми заявами про те, що регіонали не займуть жодної керівної посаді у владі і будуть опозицією у чистому вигляді. Якщо ж Раїса Богатирьова займе посаду секретаря РНБОУ, то Політрада Партії регіонів пообіцяла вивести її зі своїх рядів і поставити питання про її членство в партії взагалі. Відповіддю Раїси Богатирьової можна вважати те, що у четвер 27 грудня під час прес-конференції Віктора Ющенка вона сиділа в перших рядах його соратників, поряд з керівником президентського секретаріату Віктором Балогою.

До речі, цього ж дня Юлія Тимошенко відповідала на запитання журналістів у телепередачі Анни Безулик «Я так думаю», і відповідала настільки блискуче, що по закінченню журналісти проводжали її аплодисментами, а я, слухаючи ці відповіді, ще раз пересвідчився у тому, що політика, рівного їй по умінню аргументувати і переконувати аудиторію у своїй правоті, сьогодні в Україні немає.

Цього ж четверга Президент України Віктор Ющенко видав ще два укази, одним із яких ліквідував Комісію по розробці пропозицій про внесення змін до Конституції України, а другим — створив Національну конституційну раду, яка під його особистим керівництвом буде готувати проект нової редакції Конституції України. Пропозиції кандидатур до складу цієї ради президент буде приймати від політичних сил та наукових і громадських організацій до 15 січня 2008 року.

У ці ж дні єдиною кандидатурою від України на конкурс «Євробачення-2008», без проведення конкурсного багатотурового відбору, було оголошено співачку Ані Лорак. Я думаю, що у такий спосіб їй принесено вибачення за те, що її — лідера конкурсних перегонів 2004 року по відбору на конкурс «Євробачення-2005», було замінено виконавцями пісень на Майдані під час Помаранчевої революції 2004 року «Ґринджолами».

Із університетських подій останнього тижня 2007 року слід відзначити у першу чергу завершення перевірки Спеціальною земельною комісією, за направленням обласної прокуратури, законності нашого інвестиційного проекту по спорудженню на території університету критого льодового манежу. Земельні комісари не виявили порушень законодавства у нашому проекті і підготували для передачі в прокуратуру позитивний для нас висновок.

А от ревізори з податкової адміністрації в кінці грудня уже вчетверте перенесли — тепер уже на січень, термін завершення податкової перевірки університету, розпочатої ще в жовтні. Що цікаво, в проміжках між перенесеннями терміну завершення перевірки податківці майже не з’являлись в університеті, а лише через головного бухгалтера передавали мені побажання їхнього начальства вийти на контакт з ним. Я ж вирішив ні на які контакти не йти до тих пір, поки не побачу перед собою акта перевірки і не ознайомлюсь з його змістом. На мій погляд, усе це затягування перевірки пояснюється тим, що керівник обласної податкової адміністрації призначався урядом Віктора Януковича, а я є 207-м номером у виборчому списку Юлії Тимошенко. Але те, що рядова податкова перевірка бюджетної організації триває уже більше двох місяців дає мені право звернутись до Голови Державної податкової адміністрації України зі скаргою на упереджений підхід при її проведенні, навіть без посилки на настійливі пропозиції ревізорів про мою особисту зустріч з обласними керівниками цього відомства.

На жаль, кінець нинішнього року ознаменувався і більш неприємною подією, у порівнянні з затягуванням податкової перевірки — з посади завідувача кафедри фізичного виховання звільнився доцент Микола Петренко, до якого я завжди ставився з повагою і нерідко відзначав у наказах подяками.

В останні роки у нього суттєво погіршився стан здоров’я, що зробило його надто різким у відношеннях з колегами, і це привело до створення конфліктної ситуації на кафедрі. Після оформлення ним наукової пенсії я, ще не знаючи про погіршення його стосунків з викладачами кафедри, для того, щоб продемонструвати усім мою підтримку, підписав з ним контракт на 5 років, незважаючи на погіршення здоров’я. Але, на жаль, Микола Петренко після цього пішов на ще більше загострення відносин з багатьма викладачами кафедри, що стало предметом письмового звернення одного із викладачів до мене та колективним походом ще 7 викладачів до проректора з виховної роботи Тамари Буяльської. Створена мною комісія, на жаль, підтвердила усе те, що було написано у зверненні і висловлено під час походу викладачів кафедри до проректора. Тож довелось мені запропонувати йому залишити посаду завідувача кафедри за станом здоров’я і перейти на 0,5 окладу доцента, з чим він спочатку погодився і навіть написав відповідну заяву, яку я підписав. Але через кілька днів раптово подав іншу заяву — про звільнення за власним бажанням, мотивуючи це тим, що він знайшов іншу роботу і не хоче бути залежним завтра від того, хто ще сьогодні є залежним від нього. Я підписав і цю заяву, хоча спочатку спробував відговорити Миколу Петренка від такого кроку, мотивуючи тим, що член його команди Анатолій Голубович, якого я призначив виконувачем обов’язків завідувача кафедри, не причинить йому зла. Але Петренко категорично відмовився забрати заяву про звільнення.

Ці рядки я дописував 31 грудня при включеному телевізорі, по якому транслювався футбольний матч між «Спартаком» із Москви та «Зенітом» із Санкт-Петербурга. При рахунку 1:1 суддя видалив з поля воротаря «Зеніту» і призначив пенальті. Під час повторів епізоду було чітко видно, що воротар «Зеніту» навіть не торкнувся нападника «Спартака», а той сам упав. На Заході за таку симуляцію у штрафному майданчику суперника судді дають жовту картку симулянту, а не призначають пенальті. Але російському судді західні стандарти не указ. Спочатку я подумав, що може суддя просто не встиг за подіями, і не побачив симуляції. Але коли цей же суддя через десяток хвилин «не помітив», що нападник «Спартака» добив у ворота суперника м’яч, який відскочив від штанги, рукою, а потім показав дві жовті картки гравцям «Зеніту», які спробували йому пояснити, що «спартаківець» забив м’яч у ворота рукою, то зрозумів, що цей суддя куплений.

Щоб не завершувати розповідь про кінець 2007 року такими неприємними подіями, я вирішив саме у цьому місці розмістити моє поздоровлення колективу університету з Новим роком, яке опубліковане в грудневому числі університетського часопису «Імпульс», котрий побачив світ два дні тому. Тож далі


НОВОРІЧНІ ПОЗДОРОВЛЕННЯ

Шановні студенти, викладачі, науковці і співробітники університету!

Розпочав свій відлік останній тиждень 2007 року, який запам’ятається нам не лише достроковими виборами до Верховної Ради України, але і багатьма значимими подіями в житті нашого університету.

І в числі перших серед значимих подій року слід відзначити те, що ми стали першим університетом в історії незалежної України, який обрав своїм Почесним професором лідера опозиції, кандидата економічних наук Юлію Володимирівну Тимошенко і відбив у суді та у слідчих органах усі нападки, що були влаштовані з цього приводу комуністами та Партією регіонів.

Але активна участь у політичному житті країни не завадила нам випустити півторитисячний загін професійно підготовлених бакалаврів, інженерів та магістрів і більше трьох десятків кандидатів наук.

Наш університет знову показав найкращий результат по міністерству по числу винаходів у перерахунку на кожних 100 викладачів і науковців, а до тих 5 наукових журналів, які ми вчасно і якісно видаємо і які усі входять до переліку ВАК України, у цьому році долучився ще один науковий журнал — електронний — «Наукові праці Вінницького національного технічного університету», який став лише шостим в Україні електронним журналом із числа затверджених ВАК і першим, який видається одразу трьома мовами — українською, російською і англійською. Тож тепер наукові праці учених нашого університету за допомогою Інтернету будуть читатись і в Росії, і в США, і в Канаді, і в країнах Європи, і в Китаї, і в Індії, і в Австралії, і в усіх інших країнах, учені яких володіють однією із цих трьох мов.

Завдяки якісній роботі наших вчених вищої кваліфікації, університету удалося без будь-яких труднощів у нинішньому році не лише перезатвердити на новий термін усі наші 5 спеціалізованих вчених рад по захисту кандидатських та докторських дисертацій, що було обумовлено зміною переліку наукових спеціальностей, але і наростити потужність цих рад, долучивши до них такі нові спеціальності, як «Машинознавство», «Медичні прилади і системи» та «Інформаційні технології».

Нашими викладачами та науковцями написано і видано по кілька десятків навчальних посібників та наукових монографій.

Ми пишаємося перемогою наших студентів-програмістів у Європейському півфіналі чемпіонату світу з програмування, що відбувся у столиці Румунії Бухаресті і виходом їх до фіналу чемпіонату світу, що відбудеться весною наступного року у канадському місті Банф.

Ми пишаємось, також, золотими медалями, отриманими нашими науковцями на виставці винаходів, яка була організована Світовою асоціацією винахідників у столиці Сербії Бєлграді, та срібними і бронзовими медалями, отриманими нашими студентами-спортсменами на чемпіонаті Європи зі східних єдиноборств та чемпіонаті світу з боротьби сумо.

Є чим пишатись у нинішньому році і нашим співробітникам та студентським будівельним загонам, які успішно завершили капітальний ремонт першого гуртожитку та тепломережі другого навчального корпусу, що є найстарішими будівлями університету, і внесли значний вклад в накриття кількох будівель шатровими дахами та вимощення тротуарною плиткою кількох сотень метрів університетських пішохідних доріжок.

Успішно відпрацювали на забезпечення відпочинку студентів, викладачів та співробітників і у цьому році наші бази відпочинку в кримському місті Саки та на березі Ладижинського водосховища.

Від імені адміністрації та від себе особисто я висловлюю усім Вам, шановні студенти, викладачі, науковці та співробітники, глибоку подяку за ваш вклад в життєзабезпечення і процвітання нашого університету у році, що минає, і бажаю усім нових успіхів у праці, нових звершень і нових нагород у році 2008 –му! Бажаю, також, Вам міцного здоров’я, щастя і якомога більше радісних подій у Вашому житті.

З Новим 2008 роком, дорогі друзі!

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Хто дбатиме про вищу освіту?
Політичні іскри від пожеж на Херсонщині
Провінційні особливості нинішнього святкування Дня Незалежності
Особливості цьогорічного святкування Дня Незалежності у Києві
www.mokin.com.ua
Міністр освіти і науки у Вінниці
Загальні збори колективу університету
Присудження Юлії Тимошенко звання «Почесний професор ВНТУ»
Посвята першокурсників у студенти
Юлія Тимошенко в університеті
Верховна Рада, Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський «не здаються»
Атака комуністів
Трішки про події за кордоном
Поїздка до Києва
Особливості нинішньої передвиборчої агітації
Вибори
Післявиборні перемовини і очікування
Реакція на непряме звинувачення
Відповідь на звернення Тетяни Антонець до правоохоронних органів
Приємні новини
Ремонт
Тиждень на колесах
І навчальні плани підготовки програмістів у нас сучасні, і видумки Степанця про хабарництво не знайшли підтвердження
Звинувачення за межами логіки і законодавства
Старт Верховної Ради України 6-го скликання
Ніхто на права студентів оздоровлюватись в санаторії-профілакторії не посягає
Голодомор
27 листопада — червоний день БЮТівського календаря
Що скаже СБУ?
Нагорода
Перша перемога демократичної коаліції у парламенті, або Арсеній Яценюк — спікер
Переосмислення ролі передач Савіка Шустера і радіо «ЕРА»
Осічка
Прелюдія
Чи можуть прищепити учням несприйняття приниження принижені вчителі?
Юлія Тимошенко — прем’єр-міністр України
Повернення до традиції в призначенні міністра освіти і науки
Битва за бюджет
Чим ще запам’ятаються останні дні 2007 року?
Мені — 65
Репліки
Пляма
Фініш тримісячної податкової перевірки
Нарешті!
Науковий «лохотрон»
Лист у «Дзеркало тижня» Сергію Рахманіну
Віктор Балога відмежовується
А може це послання від Вищого Розуму?
У податкової перевірки відкривається «друге дихання»
«Валентинка» і її наслідки
Перша сходинка на тернистому шляху до наукового лауреатства
Газова атака на територію України як салют на честь нового «Газпромівського» Президента Росії
Запрошення міністра
Загальні збори Академії педагогічних наук України
Перша підсумкова колегія міністра Івана Вакарчука
Відкрите звернення до обласної прокуратури, управління по боротьбі з корупцією у Вінницькій області та обласного управління СБУ
100 днів уряду Юлії Тимошенко
Лист у відповідь народному депутату України Олегу Зарубінському
Університетські новини станом на 10.04.2008
Сенсаційна подія на освітянській і законодавчій нивах України
Кілька думок після шоу «Великі українці» на телеканалі «Інтер»
Яскраве свідчення примарності коаліційної вікторії
Студенти ВНТУ виходять на лід у новому льодовому палаці
Топ-200 за результатами 2007 року
Рокіровка по-російськи
Про перенесення спору з податківцями в суд
Перша перемога над податківцями
То хто ж вони — великі українці?
Леонід Черновецький знову мер Києва
Прорив інформаційної блокади
Відмова від участі в соціологічному проекті КМІС
Я — радник Прем’єр-міністра України
Обговорення проекту нової редакції закону про вищу освіту
Нарада голів спецрад Київського наукового регіону
Вінницькі податківці продовжують ігнорувати рішення суддів
Захист Ані
Провал штурму урядової фортеці
Пітсбург
З приходом нового начальника у Вінницькій обласній ДПА відношення до законів не змінилось
Стихія
Лист міністру стосовно проекту нових умов прийому до вищих навчальних закладів
Чергова війна на Кавказі — грузино-осетинська по формі, але грузино-російська по суті
Економічна оцінка загальнодержавної тестової технології вступу до вищих навчальних закладів
17-а річниця незалежності України
Звіт ректора про роботу у 2007–2008 навчальному році
Розширене засідання парламентського комітету з питань науки і освіти, присвячене захисту прав інтелектуальної власності
Політична криза в Україні
Справедливість є, і за неї варто боротись!
Підтримка Інституту гідробіології НАН України
Зустріч з Президентом
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.