Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

31 грудня в нашій країні розпочалася чергова президентська виборча кампанія, перший тур якої завершиться 31 березня скороченням числа претендентів на посаду президента України до двох, один із яких волею небайдужих членів суспільства, що прийдуть на виборчі дільниці у другому турі виборів, і стане шостим українським президентом.

Нині світовим взірцем свободи і демократії небезпідставно вважаються Сполучені Штати Америки, тому цілком слушним буде поцікавитись, як довго тримають своїх президентів на посаді небайдужі американці.

Сполучені Штати Америки стали незалежною державою у 1789 році, і першим президентом США було обрано Джорджа Вашингтона, який почав розбудовувати органи управління цією державою за канонами демократії Древнього Риму, де одночасно уживались демократичні принципи управління вільними римлянами з працею рабів, в ряди яких вливались усі ті, хто програвав битви з римськими легіонами і попадав в число полонених.

Рабами ж у США стали усі ті чорношкірі невільники, які були захоплені ще британськими та французькими колонізаторами під час їх завоювань територій і племен в Африці і вивезені кораблями до їх американських колоній для рабської праці на плантаціях, власниками яких були або британці або французи, котрі землі під ці плантації або захопили силою, або скупили за безцінь в корінних аборигенів Північної Америки.

Співіснування свободи і демократії для білих з рабством для чорношкірих тривало в США до 1861 року, в якому розпочалася громадянська війна між демократичними Північними та рабовласницькими Південними штатами США, що розгорнулась під прапором встановлення рівних прав для усіх громадян цієї держави незалежно від кольору шкіри та країни походження. Президентом США у цьому році став Авраам Лінкольн, під керівництвом якого армія Північних штатів розгромила армію Південних штатів і в країні встановився мир, а усі її громадяни отримали рівні права.

Авраам Лінкольн став 16-им президентом США, тож ті 15 президентів, які 72 роки керували країною до нього, перебували на президентській посаді в середньому 4,8 роки, причому деякі із них правили усі 8 років, дозволених двома термінами обрання, а деякі не правили країною навіть до кінця одного 4-річного терміну внаслідок того, що дочасно померли від хвороби чи були застрелені кілерами, найнятими політичними опонентами.

У 1933 році 31-им президентом США було обрано Франкліна Рузвельта, тож ті 30 президентів, які 144 роки від дня проголошення незалежності керували країною до нього, перебували на президентській посаді з аналогічних причин в середньому теж 4,8 роки. Як бачите, шановні читачі, американці не намагались кожному обраному президенту надавати можливість відпрацювати на своїй посаді усі 8 років, дозволених з розподілом на два терміни конституцією, а в середньому кожен президент США відпрацював у цей період на 0,2 року менше за одну 5-річну каденцію президента України.

І лише в перерахунку на 232-річний термін від дня проголошення незалежності США – це за умови, що нинішній 45-й президент США Трамп відпрацює до кінця свій 4-річний термін обрання, тобто відпрацює до 2021 року, – протягом яких цією країною керували 45 президентів, середній термін перебування на посаді президента США підвищився до 5,1 року. І це підвищення обумовлене у першу чергу тим, що Рузвельт із-за початку другої світової війни в порядку виключення керував країною більше 12 років.

Другою особливістю американської історії є те, що майже кожний новий президент США, який, як правило, обирався з опозиційних до діючої влади політиків, призначав нового Генерального прокурора, котрий за допомогою суду присяжних, кожний 12-осібний колектив яких було дуже важко підкупити, відправляв до в’язниці усіх тих можновладців із попередньої владної когорти, які розкрадали бюджетні кошти, або дії яких під час перебування при владі були просякнуті корупцією. І це, по-перше, сприяло очищенню владних кабінетів від діючих можновладців, бажаючих незаконно поживитись за рахунок платників податків, а по-друге, відбивало охоту у тих претендентів, хто мав нахил до нечесного ведення справ, поповнювати ряди нових господарів владних кабінетів. Ось чому США і стали взірцем свободи, демократії і достатку для інших країн.

Тож громадянам України, обираючи 6-го президента держави, варто взяти до уваги і досвід країни, яка для усього світу задає стандарти свободи, демократії і достатку.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.