Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

Інформація про те, як заступник міністра освіти і науки Євген Сулима на прикладі виконувача обов’язків ректора Вінницького національного технічного університету Бориса Мокіна продовжує демонструвати усім ректорам, що їх чекає в разі, якщо вони теж відмовляться заплатити 59 тисяч гривень харківській фірмі «Модерн ХХІ» за «виготовлення вікон» для міністерства.

Прочитавши у понеділок у №131 газети «Голос України» редакційну статтю «Країні потрібні інженери і технологи», в якій цитується заява міністра освіти і науки України Дмитра Табачника, зроблена на прес-конференції, про те, що прийом у 2010 році до вищих навчальних закладів за програмою бакалаврської підготовки збільшується до 132 тисяч, або на 2,33% у порівнянні з 2009 роком, в якому прийом на бакалаврат не перевищив 129 тисяч, почувши від міністра особисто на селекторній нараді у вівторок 20 липня підтвердження цих показників та отримавши від проректора Вінницького державного педагогічного університету професора Ткаченка відповідь, що вони уже отримали державне замовлення на 2010 рік, яке повністю співпадає з державним замовленням 2009 року, я їхав до університету з селекторної наради з повною впевненістю, що мене уже чекає привезений з міністерства план прийому за державним замовленням на 2010 рік, принаймні, на рівні, не нижчому минулого 2009 року.

Тож яким же було моє здивування, коли я побачив цей план. В ньому міністерством нам заплановано замість 675 місць державного замовлення, які ВНТУ мав у 2009 році, лише 628, тобто має місце скорочення плану державного замовлення для ВНТУ у порівнянні з минулим роком на 7%.

Але особливо вразила мене невідповідність плану прийому до ВНТУ на 2010 рік такій заяві міністра, цитую по тому ж таки «Голосу України»: «переглянуто структуру держзамовлення: збільшено замовлення на підготовку за інженерно-технічними напрямами й високотехнологічними спеціальностями».

Адже мало того, що нам скорочено план прийому на 7,7% майбутніх будівельників, на 10% — майбутніх системотехніків, на 15% — майбутніх фахівців з інформаційно-вимірювальних технологій, на 20% — майбутніх фахівців з конструювання і обслуговування радіоелектронних апаратів у тому числі медичного спрямування, але нам скорочено також план державного замовлення ще й на такі високотехнологічні напрями, як оптотехніка – на 13% та телекомунікації — на 23%. Не лишнім буде нагадати, що у Подільському економічному регіоні наш університет є єдиним вищим навчальним закладом, який готує спеціалістів за перерахованими вище напрямами.

Однак і це ще не все. Як відомо, наш університет славиться своєю підготовкою в напрямах комп’ютерної і програмної інженерії та комп’ютерних наук і безпеки комп’ютерних мереж. Саме тому третій заключний тур Всеукраїнської олімпіади з програмування, який є чвертьфіналом Всесвітньої першості, уже багато років поспіль проводиться саме в нашому університеті. І саме на цьому етапі формуються команди, які захищають честь України у Європі (півфінал) та Північній Америці (фінал), серед яких одне із чільних місць посідає і команда студентів-програмістів ВНТУ — неодноразовий призер європейської першості. Тож на фоні цього дивує те, що план державного замовлення для ВНТУ на 2010 рік у напряму комп’ютерної інженерії скорочено у порівнянні з 2009 роком на 6,6%, у напряму програмної інженерії — на 10%, у напряму комп’ютерних наук — на 10%, у напряму безпеки інформаційних і комунікаційних систем — на 33,3%, у напряму управління інформаційною безпекою — на 33,3%.

Особливо безглуздою виглядає ситуація по двом останнім напрямам з огляду на те, що за цими напрямами фахівців готують лише декілька університетів України, та з огляду на те, що скорочення здійснене з 15 місць державного замовлення, які мали місце у 2009 році, до 10 місць (тобто менше половини академічної групи) у 2010 році.

Оскільки план державного замовлення для ВНТУ на 2010 рік підписав заступник міністра Євген Сулима, то складається враження, що має місце його помста мені за те, що я оприлюднив інформацію про вимогу сплатити 59 тисяч гривень харківській фірмі «Модерн ХХІ» за виготовлення вікон для міністерства і відмовився здійснити цю проплату.

У ситуації, що склалася, радує лише одне — у вчорашній розмові зі слідчим з Києва я довідався, що у слідства окрім моєї, зробленої у відкритому листі до міністра, є уже заява ще одного ректора про отримання від Євгена Сулими платіжки на оплату вікон для міністерства, тож тепер уже ні у кого, сподіваюсь, не буде сумнівів у тому, що я повідомив міністру правду.


В.о. ректора ВНТУ
Борис Мокін

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.