Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


17 серпня 2010

Виявляється саме у цей день наш міністр Дмитро Табачник провів прес-конференцію, на якій озвучив попередні підсумки вступної кампанії.

Журналісти йому задали запитання у тому числі і по розслідуванню інформації, озвученої у моєму відкритому листі до нього. Відповідаючи на це запитання Дмитро Табачник сказав, цитую по матеріалу, опублікованому Анною Ященко на сайті УНІАН: «Неправду пише Мокін…Я лише радію, що в таку спеку з 862 керівників вузів усіх рівнів акредитації на сонці сильно перегрівся лише один.»

А далі журналісткою Дмитру Табачнику було задано таке запитання: «На наш офіційний запит нам надіслали від вашого імені єдину відповідь — про те, що розслідування триває. Хоча в запиті було поставлено кілька запитань: чи відомо міністру, що його заступник пан Суліма вимагав у ректорів оплачувати платіжки харківської фірми «Модерн ХХІ» за виготовлення вікон для міністерства, чи справді в будівлі Міністерства освіти планують міняти вікна, яке покарання чекає на Суліму й чому цього року вінницькому вузу зменшили державне замовлення?» — На що Дмитро Табачник відповів: «Так триває (розслідування)… І коли воно закриється, вам дадуть акт, навіть ксерокопії доповідних і пояснювальних записок 15 ректорів (спочатку звучала цифра 14.-Авт.), які були в цей день на кадровій комісії. І жоден з них не одержав ніяких папірців. І кожен з них власноручно про це написав».

У цьому місці я хотів би нагадати пану міністру, що у той день, коли на кадровій комісії звітував я, зі мною звітували ще не 14, а лише 11 ректорів — усього нас було 12. І я в своїй інформації вказав, що ректорів Андрущенка, Мазаракі і Дмитриченка заступник міністра Євген Сулима до себе в кабінет після звітування не запрошував, тож і не вручав їм ніяких платіжок. А запрошені разом зі мною були 9 ректорів і, принаймні, один із них — ректор Тернопільського національного педагогічного університету імені Гнатюка, професор Кравець через деякий час після відвідин кабінету заступника міністра Євгена Суліми зі мною питання отримання платіжок обговорював у присутності ректора Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди, професора Прокопенка — це було перед початком засідання президії НАПНУ (ми усі троє є членами президії Національної академії педагогічних наук України). І ректор Кравець навіть вголос позаздрив мені у тому, що в моїй платіжці була вписана сума лише біля 59 тисяч гривень, а в його — майже на 20 тисяч гривень більше, тобто, біля 80 тисяч. І саме ректор Прокопенко, для якого процес переобрання на посаду ректора на той час уже був позаду, нам порадив шукати фірму, яка здійснить цю проплату, оскільки університетськими грішми платити не можна. І мені навіть цікаво, якщо і ректор Кравець написав міністру в пояснювальній записці, що він платіжку від Сулими не отримував, то як він і мені, і ректору Прокопенку після цього дивитиметься у вічі? Але, знаючи ректора Кравця як порядну людину, я думаю, що він нічого нікому не писав і його ніхто ні про що з цього приводу не запитував.

Я хотів би нагади пану міністру і про те, що в матеріалах слідчої комісії міністерства є пояснювальна записка проректора нашого університету Віктора Мізерного, якому я доручав вести переговори з представником фірми «Модерн ХХІ» на ім’я Володимир Миколайович, вказаним мені заступником міністра Сулимою, і який з цим представником за телефоном 097-520-87-77 з’ясовував умови проплати. І саме після того, як цей Володимир Миколайович сказав проректору Віктору Мізерному, що для оплати виготовлення вікон потрібно знайти якусь приватну фірму, яка здійснить проплату, і з якою потім університет повинен сам віднайти спосіб розрахуватись, я і прийняв рішення ніяких проплат не здійснювати, оскільки законних способів для здійснення цих проплат не бачив.

Повертаючись до інформації Анни Ященко, процитую ще її постскриптум: «Ми все ж таки вирішили дізнатися результати службового розслідування, які пан міністр, за його словами, нібито надіслав народним депутатам. Але Леся Оробець, яка власне направила депутатське звернення до Генпрокуратури та Міносвіти з проханням розібратися в ситуації з Мокіним і Сулімою, на сьогодні не отримала відповіді з міністерства. Попередньо їй прийшов лист, підписаний заступником міністра, де зазначалося, що проведення службового розслідування завершено, за результатами роботи комісії підготовлено проект висновків. «Після ознайомлення Б.Мокіна з висновками комісії вони будуть передані на розгляд міністру для прийняття відповідного рішення, про яке вас буде проінформовано додатково до 9.08.2010», — ідеться в листі. Але до 13 серпня відповіді так і не надійшло» — кінець цитати.

До цього я можу додати від себе, що 9 серпня мене в кабінеті директора департаменту кадрової роботи міністерства ознайомили лише з протоколом моїх відповідей на запитання членів слідчої комісії, і лише цей протокол я підписав. А з актом комісії мене ще ніхто не знайомив (до речі, ці рядки я пишу уже 17 серпня).

Завершити цей матеріал я хочу ще однією цитатою із матеріалу Анни Ященко — це, до речі, останні рядки у цій її інформації: «Нагадаємо, що вінницькі правоохоронці встановили, що Мокіну в Міністерстві освіти й науки таки вручили платіжку «з метою перерахування як благодійний внесок коштів для проведення ремонтних робіт».

Тепер уже цікаво, як після цього міністр Дмитро Табачник, який заявив, що я «сказав неправду», тому що «перегрівся на сонці», буде і мені дивитись у вічі. Один раз він уже переді мною телефоном вибачався за вчинок Сулими, думаю, що після цих пояснень йому доведеться принести мені вибачення ще раз — уже за себе.

В. о. ректора ВНТУ
Борис Мокін

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.