Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Новини


1 червня 2020

В кінці травня у зв’язку з закінченням термінів перебування на посадах деканів на усіх семи факультетах Вінницького національного технічного університету збиралися Конференції трудових колективів, делегати яких таємним голосуванням визначались чи підтримувати кандидатів на посади деканів, запропонованих ректором, професором Грабком.

П’ять років тому ці декани були обрані таємним голосуванням із числа кандидатів, які побажали взяти участь у виборах, але у минулому році виборність деканів черговим законом в галузі освіти була скасована. І нині декани, як члени команди ректора, які зобов’язані допомагати йому втілювати в життя його передвиборчу програму, призначаються наказом ректора після того, як делегати Конференції трудового колективу факультету таємним голосування простою більшістю підтримають висунуту ректором кандидатуру.

Із семи деканів, в яких в кінці травня 2020 року закінчувався контракт, ректор Володимир Грабко запропонував продовжити роботу у ВНТУ на посадах деканів у наступні 5 років лише двом – 56-річному декану факультету комп’ютерних систем і автоматики, д.т.н., професору Олегу Бісікалу і 62-річному декану факультету менеджменту та інформаційної безпеки, к.е.н., професору Миколі Небаві, кандидатури яких, після їх внесення ректором, знайшли підтримку і у делегатів Конференцій трудових колективів цих факультетів.

А деканам інших п’яти факультетів, які уже суттєво переступили через поріг 60-річчя, – декану факультету інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії (ФІТКІ), д.т.н., професору Олексію Азарову, декану факультету машинобудування та транспорту (ФМТ), к.т.н., професору Юрію Буреннікову, декану факультету електроенергетики та електромеханіки (ФЕЕЕМ), к.т.н., професору Василю Леонтьєву, декану факультету інфокомунікацій, радіоелектроніки та наносистем (ФІРЕН), д.т.н., професору Василю Кичаку та декану факультету будівництва, теплоенергетики та газопостачання (ФБТЕГП), к.т.н., професору Ратушняку, – ректор запропонував перейти на посади завідувачів (Азарову і Кичаку) або професорів (Буреннікову, Леонтьєву і Ратушняку) тих кафедр, на яких вони у бутність деканами працювали професорами за сумісництвом.

А на посади нових деканів ректор, професор Грабко запропонував кандидатури доцентів, які працювали заступниками перерахованих вище деканів, а саме: на ФІТКІ – кандидатуру 45-річної доцентки Світлани Кирилащук, на ФМТ – кандидатуру 37-річного доцента Олександра Петрова, на ФЕЕЕМ – кандидатуру 42-річного доцента Розводюка, на ФІРЕНС – кандидатуру 46-річного доцента Сергія Тимчика, а на ФБТЕГП – кандидатуру 35-річного доцента Івана Метя. Усі вони отримали підтримку більшості делегатів Конференцій трудових колективів цих факультетів і з 1-го червня приступили до виконання обов’язків деканів.

Кинулась у вічі закономірність зміни деканів на ФЕЕЕМ, яка нагадує закономірність почергового приходу до влади консервативної та лейбористської партій у Великобританії або демократів і республіканців у США, адже першим деканом ФЕЕЕМ був електромеханік Давид Налбандян, якого змінив на цій посаді електроенергетик Микола Свиридов, якого у свою чергу змінив електромеханік Олександр Мокін, на зміну якому знову прийшов електроенергетик Василь Леонтьєв, який нині пішов у відставку після 10 річного терміну керівництва факультетом. Тож не дивно, що для збереження цієї закономірності ректор Володимир Грабко на зміну електроенергетику Василю Леонтьєву запропонував призначити електромеханіка Михайла Розводюка.

Оскільки останні 10 років і деканом ФЕЕЕМ і першим заступником декана, який керував навчальним процесом, були представники електроенергетики, і не просто електроенергетики, а однієї і тієї ж кафедри електричних станцій і систем (ЕСС), то ця кафедра уже звикла до ролі головної на факультеті і дещо хворобливо сприйняла рішення ректора висунути в декани не заступника декана з навчальної роботи Олександра Бурикіна, який є доцентом їхньої кафедри, а заступника декана з наукової роботи Михайла Розводюка, який є доцентом кафедри електромеханічних систем автоматизації у промисловості і на транспорті (ЕМСАПТ), тобто кафедри електромеханічного профілю, що спеціалізується на системах автоматичного керування електроприводами в промисловості і на транспорті.

Та й бажання завідувача кафедри ЕСС, професора Лежнюка бачити деканом викладача очолюваної ним кафедри, яке він відстоював наполегливо і послідовно і до і під час засідання Конференції трудового колективу факультету, теж є цілком зрозумілим і виправданим, адже, маючи декана в складі кафедри, маєш можливість і про новини з засідань ректорату одразу ж дізнаватися, і є кому на засіданні кафедри лишній раз нагадати про необхідність виконати якусь установку ректорату в зазначений термін, що спливає, і завжди можна розраховувати на те, що, якщо щось кафедра не виконає вчасно, то декан не стане у своїй доповіді на засіданнях ректорату чи Вченої ради університету на цьому акцентувати увагу, і можна бути впевненим у тому, що при розподілі по спеціалізаціях першокурсників, що вступили до ВНТУ на спеціальність 141, декан у першу чергу агітуватиме за ту спеціалізацію, яка закріплена за його рідною кафедрою, та й при рокіровці між тим, що йде з кафедри на посаду декана, та тим, що повертається з посади декана на кафедру, не потрібно ламати голову, де взяти ще півставки навчального навантаження для професора, який, працюючи деканом, мав за сумісництвом півставки, а тепер повертається на штатну посаду професора на повну ставку.

Але, скоріш за все, висуваючи доцента Михайла Розводюка кандидатом в декани ФЕЕЕМ, ректор Володимир Грабко керувався не стільки тим, щоб зберегти вище означену історичну закономірність зміни деканів, а скільки тим, що доцент Розводюк у період, коли професор Грабко був ще першим проректором ВНТУ, виконував функції його заступника з комп’ютеризації, і нині на громадських засадах продовжує керувати «Інтерцеком», що забезпечує вихід в Інтернет усім кафедрам та усім студентам нашого університету. А це характеризує нового декана ФЕЕЕМ не лише як спеціаліста з електричних машин та автоматизованого електроприводу, які він викладає студентам, а і як спеціаліста з комп’ютерного забезпечення навчального процесу, який зможе професійно адаптувати професорсько-викладацький склад факультету до роботи зі студентами в дистанційному режимі, викликаному необхідністю протистояти світовій коронавірусній пандемії.

Тож я особисто сподіваюсь, що після призначення доцента Розводюка деканом ФЕЕЕМ усі, хто намагався вплинути на ректора в процесі висунення ним кандидатури на цю посаду, заспокояться, і на факультеті знову запанує дружня атмосфера як серед викладачів усіх кафедр, так і серед тієї частини студентів, які відкритим листом в мережі Фейсбук, підписаним їх лідерами, закликали ректора висунути на посаду декана факультету доцента Олександра Бурикіна, котрий теж був заступником декана Леонтьєва.

І хочеться вірити, що декан Розводюк на чолі ФЕЕЕМ буде працювати не менш ефективно ніж декан Леонтьєв.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.